logo
 
Multiple Sclerose (MS) Vereniging Nederland
regio Amsterdam en omstreken

 

Wat is multiple sclerosis?

  Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel (CZS). Het CZS bestaat uit de grote en kleine hersenen, de herstenstam en het ruggenmerg.

  Door nog onbekende oorzaak onstaan bij MS beschadigingen aan het zenuwweefsel die littekens en uiteindelijk verhardingen achterlaten (multiple=meerdere, sclerose=verharding). Deze verhardingen ontstaan in het isolatielaagje dat om elke zenuwvezel zit, vergelijkbaar met de isolatie van een electriciteitsdraad.

  Doordat het littekenweefsel niet goed isoleert kan de zenuwvezel de electrische signalen van de hersenen naar de verschillende lichaamsdelen (en andersom) niet meer goed geleiden. Hierdoor kunnen allerlei stoornissen ontstaan zoals:

  • gevoelsstoornissen;
  • moeilijkheden bij het zien (wazig zien, dubbel zien);
  • duizeligheid;
  • vermoeidheid;
  • moeite met concentreren en/of onthouden;
  • krachteloosheid in armen en/of benen;
  • spasticiteit;
  • coördinatiestoornissen;
  • beven (bijvoorbeeld van de handen);
  • spraakstoornissen;
  • blaas- en darmproblemen, etc.

  Het soort klachten dat ontstaat hangt af van de plaats in de hersenen of het ruggenmerg waar de littekens zich bevinden.

  De genoemde stoornissen hoeven beslist niet allemaal, of tegelijkertijd, bij één persoon voor te komen. Het kan zijn dat slechts een enkele stoornis zich manifesteert en dat ook dit verschijnsel weer (grotendeels) verdwijnt.

  Het beloop van MS

  MS heeft een onvoorspelbaar beloop. De ziekte kan in aanvallen optreden: "schubs" of "exacerbaties". Deze schubs komen bij sommigen een paar keer per jaar voor, maar een tweede schub kan ook wel 20 of 30 jaar wegblijven.

  Na een aanval kan weer geheel of gedeeltelijk herstel optreden: een "remissie". In de medische wereld wordt deze vorm "relapsing remitting" genoemd (RRMS)

  Bij anderen kan MS juist langzaam (soms snel) progressief verlopen, zonder schubs of remissies. Deze vorm wordt "primair progressief" (PP) genoemd.

  Ook kan de vorm met schubs en remissies na verloop van tijd overgaan in de progressieve vorm die langzaam of soms snel kan verlopen. De MS is dan "secundair progressief" (SP) .

  Ook een milde, "benigne" vorm van MS komt regelmatig voor. Vaak heeft iemand dan alleen last van wat 'vage' klachten, die niet of nauwelijks tot invaliditeit leiden. Het stellen van een diagnose is dan dikwijls lastig.

  De ziekte Multiple Sclerose is (meestal) niet dodelijk. Ook is de levensverwachting tegenwoordig niet veel korter dan die van de gemiddelde Nederlander. De meeste mensen met MS overlijden dan ook door andere oorzaken. Bij ernstige vormen van MS kunnen uiteindelijk wel complicaties ontstaan waaraan iemand overlijdt.

  Komt MS veel voor?

  In Nederland hebben ongeveer 17.000 mensen Multiple Sclerose;
  Meestal begint MS tussen het 15e en 45e jaar;
  Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen;
  Kinderen en ouderen kunnen ook MS krijgen;
  Multiple Sclerose is niet erfelijk, maar komt in sommige families wel meer voor dan gemiddeld;
  MS is niet besmettelijk!

  Wat is er aan te doen?

  Zolang de oorzaak van Multiple Sclerose niet bekend is, kan er geen afdoende therapie ontwikkeld worden. Wel kunnen sommige symptomen worden behandeld, met wisselende kans op succes zie:
  - Informatie over MS
  - Behandelingen en Therapieën


ms