logo
 
Multiple Sclerose (MS) Vereniging Nederland
regio Amsterdam en omstreken

 

Autorijden met MS?

  Veel mensen die pas gehoord hebben dat zij Multiple Sclerose hebben, vragen zich af of dat gevolgen heeft voor de geldigheid van hun rijbewijs, en of zij de diagnose misschien ergens moeten melden.

  Het is in ieder geval raadzaam om je verzekeringsmaatschappij in te lichten: als je dat niet doet, bestaat de kans dat de verzekering bij een ongeval niet uitbetaalt.

  In de praktijk komt het zelden voor dat iemand vanwege Multiple Sclerose geen auto meer mag rijden, tenzij het gezichtsvermogen ernstig is aangetast. Als er handicaps ontstaan die het rijden in een 'gewone' auto onmogelijk maken, bestaan er zoveel aanpassingen, dat autorijden dikwijls nog heel lang mogelijk blijft.

  Rijbewijs vernieuwen


  Als je medische toestand is gewijzigd sinds je rijbewijs voor het laatst is vernieuwd, vul je een zogenoemde 'eigen verklaring' in voor het CBR. Die is o.a. te koop bij stadsdeelkantoren, rijscholen, en het CBR.

  Als je de eigen verklaring hebt ingevuld en opgestuurd, krijg je bericht van het CBR wat er verder gaat gebeuren. Waarschijnlijk moet je gekeurd worden door een onafhankelijke neuroloog, soms ook door een oogarts.

  Het is niet altijd makkelijk om een neuroloog te vinden die keuringen doet. Vraag het CBR of zij je naar een neuroloog willen verwijzen.

  Deze keuring moet periodiek worden herhaald. De maximale periode die bij MS wordt gegeven voordat je opnieuw gekeurd moet worden is vijf jaar. Dit betekent ook, dat je nieuwe rijbewijs maximaal vijf jaar geldig is. Na de eerste keuring moet je misschien al over een of twee jaar terugkomen, omdat nog niet duidelijk is hoe progressief je MS is. Je rijbewijs moet iedere keer vernieuwd.

  Aanpassingen

  Meestal moet je na de medische keuring nog een 'praktijktest' doen bij het CBR. Bijvoorbeeld om te kijken of je remkracht voldoende is. Deze test wordt afgenomen in je eigen auto. Je hoeft niet opnieuw rij-examen te doen!
  Als de medisch adviseur denkt dat je aanpassingen nodig hebt om veilig te kunnen rijden, zal hij of zij dit met je bespreken, en je adviseren.

  Als je verplichte aanpassingen nodig hebt, worden deze aangetekend op je nieuwe rijbewijs. Soms mag je bijvoorbeeld alleen nog in een auto met automatische versnelling rijden. Een dergelijke 'Beperkende Bepaling' wordt op je rijbewijs vermeld als code.

  Kosten

  Houd rekening met kosten voor:

  - eigen verklaring (zie de website van je stadsdeelkantoor);
  - keuring door een neuroloog en eventueel een oogarts;
  - pasfoto;
  - vernieuwen rijbewijs (zie de website van je stadsdeelkantoor);
  - keuring autoaanpassingen.

  NB: Vraag een nieuw rijbewijs tenminste drie maanden van tevoren aan. Er zijn wachttijden bij het CBR, en denk aan de medisch specialist(en) die je moet(en) keuren.

  Links
  Via onderstaande links vind je meer informatie over het behalen of behouden van een rijbewijs als je een lichamelijke beperking hebt, en over alle mogelijke aanpassingen aan een auto.

rijbewijs