logo
 
Multiple Sclerose (MS) Vereniging Nederland
regio Amsterdam en omstreken

 

Verslag MS langs de Amstel – tocht

  Door: Nicolien van den Hoek en Jeanette Kok

  Het was het zover, de MS langs de Amstel-tocht kon beginnen. De weergoden waren ons gunstig gezind en het beloofde een prachtige dag te worden. Lopend, varend, fietsend of met scootmobiel langs de Amstel. Alle MS patiënten met hun partners, familie, vrienden of begeleiders konden aan de tocht deelnemen.

  De MS langs de Amstel-tocht werd georganiseerd in het kader van Wereld MS dag. Landelijk organiseerde steeds een andere regio van de MSVN een tocht. Op 21 mei pakte de regio Amsterdam e.o. het estafettestokje over. Het stokje waarmee we de belofte deden een fijne dag voor onze leden te organiseren en aandacht te vragen voor MS.

  Het plan was: een tocht langs de Amstel. Maar SAMEN! Samen zodat iedereen mee kan doen, in alle gradaties van validiteit. Maar ook samen met hen die iedere dag zo goed voor ons zorgen, onze dierbaren, al dan niet in de vorm van mantelzorger. De omstandigheden waren ideaal; we hadden prachtig weer. En zo gingen de 39 deelnemers, na een mooi openingswoord en startschot van Job Cohen, van start. In een boot, wandelend, fietsend of met de scootmobiel. In alle gevallen met veel enthousiasme!

  Dankzij onze geweldige sponsoren kon een bijzonder tintje aan deze dag worden gegeven. Zo kon een van onze deelnemers meerijden in een hele speciale motor met zijspan, nl. eentje die een rolstoel kan vervoeren. De wandelaars werden begeleid door twee Alinkers, wat mogelijk maakte dat een persoon haar rolstoel uit kon en zelf kon ‘meelopen’. Ondertussen inventariseerden de dames van ATA welke mantelzorger deze dag extra bedankt mocht worden en benoemd mocht worden tot ‘Mantelzorger van de dag’. Ons wachtte een heerlijke lunch, verzorgd door Kookstudio Ikweetwatikeet. En bij terugkomst stonden zes dames van de VNRT klaar om ons te voorzien van heerlijk ontspannende voet- en handmassages.

  Dankzij het mooie weer konden we de dag afsluiten met een borrel, een hapje en een leuk gesprek, op het terras van het Miranda paviljoen. En zo was de belofte ‘fijne dag’ ingelost. Of we echt aandacht gevraagd hebben voor MS is de vraag. Niet echt… En daar zijn we best een beetje trots op. Want eindelijk stond MS eens niet op de voorgrond en vergaten we heel even dat we minder mobiel zijn dan een gezond mens. En dat deden onze deelnemers unaniem met een glimlach. En daarmee was onze missie volledig geslaagd!

  Ervaring van Annelies (deelneemster fiets- en scootmobieltocht)
  VERWENDAG
  Op zaterdag 21 mei 2016 zijn we met een hele groep MS'ers plus begeleiders vanaf Amsterdam-zuid te voet, op de fiets, in het scootmobiel of per boot richting Ouderkerk getogen. Prachtig weer, vooral later die middag. We werden letterlijk uitgeluid (in feite gestart) door Job Cohen. De wandelaars liepen naar het Amstelpark om daar te lunchen, de anderen gingen naar Speelboerderij Elsenhove in Ouderkerk. De overtocht naar de andere kant van de Amstel had wat voeten in de aarde - zeg maar - omdat het losse opritje voor scootmobielen stuk was en dus niet gebruikt kon worden. Verder verliep alles vlekkeloos. De lunch wachtte ons in Elsenhove op en was heerlijk, met keuze uit een paar broodjes of een bakje pastasalade. Daarna in een rustig tempo terug naar het Mirandapaviljoen, voor een heerlijke voetmassage, een kletspraatje en een glas wijn. Of wat anders. Complimenten voor de organisatoren voor een job well done. Het was een complete verwendag.
  En Job Cohen zag ik een paar dagen later terug tijdens het seminar in Zandvoort ter gelegenheid van de Wereld MS-dag. Toffe man, want hij memoreerde daar ons uitstapje van die zaterdag.

  Ervaring van Renske (in zijspan)
  Ik had de eer de MS langs de Amstel tocht in de zijspan van WHEELS FOR FREEDOM, te mogen meemaken. Een fantastische ervaring. Het was heerlijk weer.
  De motor met zijspan fungeerde als hekkensluiter/bezemwagen. Omdat wij niet met de pont mee mochten, zijn wij achter de stoet aangereden en bij Ouderkerk weer langs de andere zijde van de Amstel teruggereden, om de groep die was overgestoken met de pont weer op te pikken. Vervolgens een eindeloos lekkere lunch bij Speelboerderij Elsenhove en langs de andere kant de Amstel weer terug op naar borrel en hapjes bij het Mirandapalviljoen waar iedereen weer tevreden en vrolijk terugkwam. Vervolgens nog even heerlijk mijn voeten laten verwennen.
  De tocht vond ik erg bijzonder. Vroeger deed ik deze op de fiets, later achterop de motor tot ik niet meer achterop kon klimmen. Wat heerlijk deze tocht weer te kunnen maken, mede dankzij de bijzonder hulpvaardige Gerben van WFF, een aanrader (maar ik geloof niet dan ik reclame mag maken)

  Ervaring van Petra (deelneemster boottocht)
  Op de zonnige zaterdag 21 mei hebben we mogen deelnemen aan de MS tocht langs de Amstel. Wat een prachtige en fijne dag is het geworden, onvergetelijk! Heel onverwacht omdat we een zwaar jaar met veel tegenslagen hebben.
  Via het MS Dance for Health onderzoek ben ik in contact gekomen met de MS vereniging. Na het startschot bij het Miranda paviljoen door Job Cohen is iedereen op pad gegaan. Wij hadden een sloep gehuurd en hadden een mooi zicht op de prachtige omgeving rond de Amstel en konden zo alle enthousiaste andere deelnemers op de fiets en met scootmobielen ook zien.
  Na een heerlijke lunch bij Elsenhove in Ouderkerk zijn we weer richting Amsterdam gevaren.
  De quiz met vragen over MS ontwikkelingen was leuk om te doen. En dat ik ook een prijs in ontvangst mocht nemen maakte de dag helemaal onvergetelijk. Geweldig dat dit soort evenementen met zo veel enthousiasme georganiseerd worden. De organisatie bedankt, we hebben er een dierbare herinnering bij.

  Impressie van de MS langs de Amsteltocht door Lidy en Gijs (deelnemers wandeltocht)
  Bij aankomst bij het Mirandapaviljoen werden wij verrast met een heerlijk stuk taart en een kop koffie. Om even over twaalven werd door Job Cohen met bel-gerinkel het startsein gegeven voor de 3-voudige Amsteltocht waarbij wij voor de rondwandeling door het Amstelpark hadden gekozen. Met 2 gele moderne loopfietsen, een scootmobiel met hulphond, wij met de rolstoel en een aantal lopers gingen wij richting Zorgvlied. Het was zacht weer en werd nog mooier omdat de zon steeds onstuimiger begon te schijnen.
  Voor Zorgvlied kwam er een obstakel: het voetpad waarover wij liepen eindigde in een hoge stoeprand waardoor de scootmobiel met hulphond weer terug moest naar het begin van het voetpad en over de weg weer naar ons toekwam. Wij liepen verder onder de Amstelbrug in de A 10 door tot wij bij het nauwe draaihek van het Amstelpark kwamen. Met enige improvisatie kwamen alle voertuigen erdoor en konden wij het park in. Bij enkele bankjes genoten wij van ons middagmaal. Daarna wandelden wij rond en genoten van het park. De beide loopfietsen werden door steeds wisselende lopers uitgeprobeerd. Hierna gingen wij weer paviljoen-waarts en zaten daarna heerlijk buiten op het terras onder het genot van een drankje tot de prijsuitreiking even na vier uur.
  Alle organisatoren hartelijk dank voor dit gezellige uitstapje.

  br/>