logo
 
Multiple Sclerose (MS) Vereniging Nederland
regio Amsterdam en omstreken

 

Verslag themamiddag MS en yoga, 19 november 2016

  Door: Pauline Rosen Jacobsen

  Op 19 november jl. werd een themamiddag "MS en yoga" gehouden in Cordaan. De middag werd geleid door Mariet Bakker (*). Er waren ca. 30 personen, sommigen met eerdere yoga-ervaringen en anderen zonder.

  Ze introduceerde yoga als behorend tot de Indiase filosofie. Ze vertelde dat het woord yoga in het Sanskriet de volgende betekenissen heeft: het verbinden, richten en concentreren van de aandacht. Yoga betekent het verenigen van lichaam, ziel en geest door oefeningen (asanas = yoga houdingen) te doen. Het kan het welbevinden bevorderen, omdat yoga ons bewust maakt van elk deel van ons lichaam en ons leert om goed naar ons eigen lichaam te luisteren.

  MariŽt benadrukte de rol van een goede ademhaling en de vele ademhalingsoefeningen, die zorgen voor een kalme geest. Door de juiste oefeningen wordt energie en vitaliteit gegenereerd. Wij deden gezamenlijk wat ademhalingsoefeningen en daarna wat basis asanas, zoals tadasana (rechtop staan, berghouding) om ervan bewust te worden, wat het betekent om gegrond te staan.

  Dikwijls schenken mensen in het dagelijks leven geen aandacht aan de juiste wijze van staan. MariŽt gaf ons aanwijzingen om op de juiste wijze te gaan staan. Dan krijg je een licht gevoel in het lichaam en een alertere geest.

  Deelnemers gaven aan dat het moeilijk was om bepaalde oefeningen te doen en tegelijkertijd op de ademhaling te letten. De oefeningen vereisten veel aandacht en veel inspanning voor sommigen. Wij deden wat oefeningen staand of zittend en ervaringen daarvan werden uitgewisseld.

  Het was een gezellige en leerzame middag.


  (*) Hoe is Mariet Bakker per website te bereiken? Aldus: https://www.yogaindebuurt.nl/yoga-school/mariet-bakker/