logo
 
Multiple Sclerose (MS) Vereniging Nederland
regio Amsterdam en omstreken

 

Cristal Clear

  Wine to me is passion.
  It’s family and friends.
  It’s warmth of heart and generosity of spirit.
  Wine is art. It’s culture.
  It’s the essence of civilization and the art of living.

  ~ Robert Mondavi

  Door: Madelon de Weijer

  Tussen een wijnliefhebber en een oenophile (wijn aficionado of connaisseur) zit een groot verschil. Ik zelf ben een overtuigd liefhebber maar lang geen expert, een voorzichtige ‘kenner’ misschien. Zodra je je gaat verdiepen in de materie kom je erachter hoe weinig je eigenlijk weet. Ondoenlijk bijna maar dat weerhoudt me niet volop te ontdekken, te proeven, erover te lezen en stapels wijnboeken te verzamelen.

  Waar ik ondertussen van overtuigd ben geraakt is het belang van het juiste glaswerk bij het drinken van wijn. De inhoud bepaalt de vorm.

  ‘If someone is interested in wine, there will be a natural progression into an interest in wine glasses. Once people realize that a glass can alter the perception of wine, there’s no going back.’
  - Steve McGraw, Riedel

  Professor Claus J. Riedel was de eerste ontwerper die ontdekte dat boeket, smaak, balans en finish van de wijnen beďnvloedt word door de vorm van het glas waaruit de wijn gedronken wordt. Hij ontketende in de late 1950’s een ware revolutie in de glasindustrie. Hij combineerde wetenschap, techniek en zijn liefde voor wijn om unieke wijnglazen te creëren. Terug gebracht naar de essentie; dun geblazen en effen - een voet, een steel en een kelk. Pure eenvoud maar prachtig om te zien en een genot om uit te drinken.

  Gebaseerd op het feit dat de tong verschillende smaken op verschillende plaatsen waarneemt en alle verschillende druivensoorten met steeds andere kenmerken in ogenschouw genomen heeft Riedel een hele range glazen ontwikkeld. Ieder glas combineert de eigenschappen van de druif en het karakter van de wijn verkregen tijdens zijn ontwikkeling. Voor iedere wijnsoort een andere glas.

  Wijn gedronken uit een Riedel glas heeft meer balans en diepte dan dezelfde wijn uit bijvoorbeeld een ‘café’ wijnglas. Het perfecte glas brengt door zijn vorm de wijn naar de juiste plaats op de tong. De handgemaakte mondgeblazen kristallen wijnglas collectie, Riedel Sommelier, wordt gezien als ‘the finest in the world’ door veel wijnprofessionals.

  ‘The finest glasses for both technical and hedonistic purposes are those made by Riedel. The effect of these glasses on fine wine is profound. I cannot emphasize enough what a difference they make.’?
  - Robert M. Parker, Jr. The Wine Advocate

  Het ritueel van een wijn drinken combineert zintuigen als zien, ruiken en proeven. Goede wijnglazen moeten dus voldoen aan een aantal kenmerken.

  De steel van het glas moet voldoende lang zijn om het goed te kunnen vasthouden. Houdt het glas niet bij de kelk vast, door de temperatuur van je handen verwarmt de wijn. Dit is zeker belangrijk bij witte wijnen. Het geeft ook vlekken op het glas wat het zicht vervaagd.

  Het glas moet helder zijn zodat de kleur en textuur van de wijn goed zichtbaar zijn. Effen en heldere glazen verdienen dus de voorkeur boven versierde of gekleurde glazen.

  De wand van het glas is het liefst zo dun mogelijk. De rand geslepen zodat de wijn niet ‘over het randje’ hoeft te gaan bij het drinken. Een dik glas heeft geen goede invloed op de smaaksensatie, verandert het zicht op de wijn, de kleur en textuur en de gedraging tijdens een ‘swirl’. Een dik glas drinkt onhandig, een dun glas maakt beter contact in de mond. De bovenkant van het glas loopt licht toe zodat de vrijgekomen aroma’s niet meteen opgaan ‘into thin air’.

  De kelk moet breedte en hoogte hebben zodat er voldoende ruimte is om de wijn rond te laten draaien in het glas en de geuren zich kunnen ontwikkelen. Meteen een goede reden om het glas niet te vol te schenken.

  Wijn heeft zuurstof nodig, dit is ook een van de redenen waarom wijn gedecanteerd wordt. Een groter guller glas heeft meer oppervlakte om de wijn goed te laten walsen (ronddraaien in het glas) en om zodoende in contact te komen met zuurstof zodat de aroma’s goed tot z’n recht kunnen komen.

  ‘I prefer to decant wines, both young and old. It is a sign of respect for old wines and a sign of confidence in young wines.’
  - Christian Moueix

  Je hoeft echt geen sommelier, oenophile of anderszins een wijnexpert te zijn om het verschil te proeven. Schenk voor de grap eens een fles wijn uit in vijf heel verschillende glazen en je ruikt en proeft vijf keer iets anders.

  Dit allemaal gezegd wil ik er eerlijkheidshalve bij vermelden dat, hoewel vele wijnexperts overtuigd zijn van de Riedel methodologie er ook zijn die het nut van zoveel verschillende wijnglazen niet inzien.

  Er is wel een groot nadeel aan het hebben van Riedel glazen en dat is het afwassen. Ik ben geneigd dingen uit mijn handen te laten vallen zeker als het item mooi en bijzonder is. Opletten geblazen, voorzichtig en vooral de volgende ochtend, doe geen poging ze af te wassen na het nuttigen van een of meerdere flessen wijn.

  Een goed alternatief voor de extreem dure Riedel glazen is het glaswerk van Spiegelau.

  Iemand zin in een proeverij?