logo
 
Multiple Sclerose (MS) Vereniging Nederland
regio Amsterdam en omstreken

 

Column: Verkiezingszorg

    Door: Dinand Brummelhuis

    Er is eindelijk aandacht voor de gedupeerde Groningse huizenbezitters en politici struikelen over elkaar bij het innemen van standpunten. Het is verkiezingstijd! Natuurlijk gaat het dan ook over zorg. Minder bureaucratie, meer handen aan het bed en aandacht voor de mantelzorger. Dat klinkt fantastisch en iedereen kan het daar wel over eens zijn. Maar wie moet de zorg dan leveren en hoe moet het worden betaald? Nu begint het debat pas echt. Verschillende begrotingen (of geen begroting) en wel of geen marktwerking in de zorg? Hoe belangrijk vindt men een goede zorg die voor iedereen toegankelijk is? In hoeverre is de kiezer nu in staat in te zien wat er in de nieuwe regering terecht komt van alle verkiezingsbeloften?

    Ik weet het niet. Ik heb al lang geleden besloten op welke politieke partij ik ga stemmen en ik volg de verkiezingsstrijd niet echt. Wel denk ik dat de mens die zorg nodig heeft centraal moet staan. (Hierover is een mooi lied gemaakt, zie https://tinyurl.com/bedoeling ) Mensen moeten zich veel meer realiseren dat iedereen zorgbehoevend kan worden. Zie de zorg niet als iets wat anderen overkomt. Stel je voor dat je zelf of iemand uit je directe omgeving van goede zorg afhankelijk wordt. Want in de zorg gaat het om mensen en over leven. Mensen willen aandacht en respect. Vergeet niet dat zorg voor mensen met MS vaak niet kortdurend is. Mensen hebben levensvreugde en een positief toekomstbeeld nodig.

    Dit alles geldt natuurlijk ook voor mensen die werken in de zorg. Deze mensen weten heel goed wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Om de mens weer centraal te stellen. Waarschijnlijk weten ze dit nog beter dan de politiek. Vraag aan de mensen die zorg leveren of ondergaan hoe levensvreugde in de zorg tot stand kan komen. Ik weet wel dat de overheid zoiets niet voor iedereen kan garanderen. Maar ze kunnen wel de voorwaarden creŽren. De voorwaarden voor een beschaafde maatschappij.