logo
 
Multiple Sclerose (MS) Vereniging Nederland
regio Amsterdam en omstreken

 

Voeding en MS, wat is er mogelijk?

  Door: Esther Kamphorst

  Zoek op internet naar ‘MS en voeding’ en er is ontzettend veel informatie te vinden. De adviezen rondom voeding bij MS gaan natuurlijk niet over genezen, maar wel over het verhogen van de kwaliteit van leven. Gezonde, uitgebalanceerde voeding kan namelijk wel degelijk bijdragen aan een fitter gevoel en op die manier de kwaliteit van leven verbeteren.

  Mijn werk als diėtist bij Nieuw Unicum MS-Expertisecentrum staat voornamelijk in het teken van het begeleiden van mensen met MS. Door de aanwezigheid van bijvoorbeeld maag- en darmproblemen, (ver- )slikklachten, aangezichtspijn, spasticiteit en (extreme) vermoeidheid, kunnen er in het voedingspatroon ongemerkt hiaten ontstaan waardoor juist klachten als vermoeidheid toenemen of er ongewild gewichtsverlies optreedt.

  Deze problemen komen zeker niet alleen in een verder gevorderd stadium van MS voor, maar zullen zeker ook herkenbaar zijn voor mensen met MS in een eerder stadium. Vaak sluipen deze ongemakken er heel langzaam in. U krijgt bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen binnen omdat uw eetlust geremd is als bijwerking van de medicatie. We merken dat mensen met MS die bij ons komen, geen idee hebben dat er met voeding nog veel mogelijk is. Zo hoor ik regelmatig van cliėnten dat ze ongemerkt gewicht verliezen. Mijn eerste vraag is dan of ze moeite hebben met het slikken van bepaalde voedingsmiddelen en of ze mogelijk veel last hebben van spasmen. Want iemand met spasmen verbruikt veel meer energie dan gemiddeld en als je dat er niet ‘bij eet’, zal je ongemerkt afvallen. Hetzelfde geldt bij slikklachten; als je ongemerkt steeds meer voedingsmiddelen niet eet, omdat je ze lastig weg kan slikken, kan dit een eenzijdiger voedingspatroon tot gevolg hebben, wat weer kan leiden tot minder energie-inname en tot gewichtsverlies.

  Als diėtist kan ik vaak heel gericht op de complicaties die veel voorkomen bij MS, voedingsadviezen geven, die ervoor zorgen dat u zich fitter voelt en de kwaliteit van leven als veel beter ervaart. Daarnaast kunnen vervelende andere complicaties verminderen of soms zelfs worden voorkomen door gerichte adviezen. Mensen met MS die niet in Nieuw Unicum verblijven, kunnen bij doorverwijzing van hun arts ook dieetadvies krijgen van mij. En daarvoor hoeft u niet naar Nieuw Unicum in Zandvoort te komen. Een consult kan ook telefonisch plaatsvinden of via het online coaching programma MS zorg op afstand (zie ook www.mszorgopafstand.nl).

  Heeft u vragen, dan ben ik het makkelijkst bereikbaar per e-mail: ekamphorst@nieuwunicum.nl
  Esther Kamphorst, diėtist, Nieuw Unicum MS-Expertisecentrum, 023-5761286