Kerstgedachte

Kerstmis is de tijd voor warmte en gezelligheid. Als het samen zijn niet lukt om wat voor reden dan ook, dan kun je altijd bellen of schrijven ter compensatie. Om te laten weten dat je om ze geeft. Helaas brengt Kerstmis voor veel mensen ook verdriet en gevoelens van eenzaamheid met zich mee. Kerstmis onderstreept voor steeds meer mensen het gemis aan sociaal contact. Ouderen denken vaak weemoedig terug aan hoe het vroeger was. De hele maatschappij was minder individualistisch. Minder mensen waren alleen met de Kerst.

Toch biedt de moderne tijd ook voordelen in de strijd tegen eenzaamheid. Internet! In Nederland is een uniek onderzoek gedaan door Seniorweb Eindhoven in samenwerking met het Rode Kruis en de Zonnebloem. In het kort bleek uit het onderzoek dat met name bij hoger opgeleiden voordelen als minder eenzaamheid, meer zelfvertrouwen en het hebben van een dagbesteding werden waargenomen. Internet lost dus een deel van het probleem op. Maar Kerstmis lijkt me nu juist een tijd om niet achter een beeldscherm te zitten. Om iets te doen met elkaar, voor elkaar. Om eens bij je buurman of die bejaarde man of vrouw langs te gaan. Want de mooiste Kerstgedachten heb je samen.

Maar Kerstmis is ook een tijd om ruzies bij te leggen. Bekend is het Kerstbestand in het begin van de Eerste wereldoorlog waarbij soldaten van Duitse en Geallieerde zijde besloten elkaar tijdens de Kerst niet te beschieten maar in het niemandsland een partijtje te gaan voetballen. Geweldig! Helaas heeft het Kerstbestand niet geleid tot een vreedzaam einde van de Eerste Wereldoorlog. Voor mij is de Kerstgedachte het opzoeken van familie en vrienden en aandacht hebben voor elkaar. Om elkaar geven. Wat zou het mooi zijn als de Kerstgedachte leidt tot het oplossen van kleinere conflicten en families weer bijeen brengt. Want vrede op aarde is misschien nog ver weg. Maar iedere stap in die richting, hoe klein ook, is een succes op zich.

Een prettige, vreedzame Kerst en een gelukkig nieuwjaar!