Verslag themamiddag MS en Chi Kung

Op zaterdag 8 september werd bij Cordaan de themamiddag MS en Qi Gong (soms ook Chi Kung genoemd) gehouden. Er waren ongeveer 10 deelnemers en na een heerlijke lunch beet Dinand het spits af met een inleiding over hoe Qi Gong is ontstaan en waarop het is gebaseerd. Enkele thema’s uit de duizenden jaren oude Chinese cultuur zoals het Taoïsme, Yin en Yang energie en de vijf elementen werden kort toegelicht.

Na deze introductie demonstreerde Rob na een korte warming up enkele Qi Gong oefeningen in de Zhan Zhuang stijl waarbij hij rekening hield met de fysieke mogelijkheden van de deelnemers en uitleg gaf over waar de oefeningen op gericht waren. Hierbij kwamen onder anderen de vijf elementen aan de orde.

Na de pauze ging Dinand verder met Qi Gong oefeningen die zittend gedaan kunnen worden. Deze oefeningen zijn afkomstig van Spring Forest Qi Gong, ontwikkeld door Chunyi Lin. Tenslotte demonstreerde Dinand nog de Kleine Hemelse Kringloop, een Qi Gong oefening die goed is om voor het slapengaan te doen omdat de Kleine Hemelse Kringloop er voor zorgt dat de energie in de meridianen zich sneller herstelt en blokkades sneller worden opgeheven.

Al met al was het een leerzame themamiddag met veel aandacht voor het praktisch toepassen van Qi Gong.