Niet teveel over nadenken

Weer moeten inleveren qua onafhankelijkheid, vrijheid en leefwereld. Beperking en aanpassingsvermogen zijn wel voortdurend terugkerende thema’s bij MS. Ik heb onlangs mijn auto verkocht. No big deal zal je zeggen. Toch ligt het stiekem iets anders.

Mijn rijbewijs gaat NIET verlengd worden in het voorjaar van 2020, de eigenlijke kwestie. Om het winteronderhoud en de APK te omzeilen heb ik haar alvast verkocht; mijn bijna antieke, knalrode baby Mercedes. Het scheelt ook een paar maanden wegenbelasting & verzekering. Bovendien werd het eerlijk gezegd ook TE gevaarlijk. Het was bijna niet meer te doen. Ik zou het mezelf nooit vergeven als … Kortom een verstandig besluit maar wel onomkeerbaar.

Mijn rijbewijs heb ik sinds mijn 18e en is me heilig. Ik ben dol op autorijden in general, vooral roadtrips. Ik heb ettelijke duizenden kilometers / miles afgelegd in onder andere Noord-Amerika en in Zuid-Afrika. Veel, vaak en verre roadtrips. Ik heb ook een voorliefde voor mooie (klassieke) auto’s.

Het gevoel bekruipt me wel dat ik de auto er op het ‘juiste’ moment heb uitgedaan. Parkeren is en wordt onbetaalbaar, het 100 km per uur rijden op alle snelwegen inzake stikstof, de wegenbelasting gaat flink omhoog in 2020, het op korte termijn moeten vervangen van benzine auto in een elektrisch model, te weinig laadpalen, sloopsubsidies, etc … Ik ben erg klimaatbewust bezig – tegen wil en dank.

Geloof het of niet maar er zitten ook positieve kanten aan dit debacle. Het scheelt aanzienlijk in de vaste lasten per maand, onderhoud en APK,  milieubewust(er), ik krijg toch meer lichaamsbeweging door het gebruik van het OV en ik heb een bloedhekel aan tanken. Gelukkig kan je tegenwoordig werkelijk waar alles bestellen en laten bezorgen. Een geluk bij een ongeluk.

Ik heb helaas niet de mogelijkheid om de fiets te pakken of om een wandeling te maken verder dan een paar honderd meter dus beslis ik steeds tussen het AOV (aanvullend openbaar vervoer), Valys, OV, Uber of een TCA taxi, afhankelijk van de locatie, beschikbare tijd en het doel van de ‘reis’. Misschien ga ik in de lente van 2020 wel aan de scootmobiel. Heeft iemand bruikbare tips?

Madelon.