Onderzoek effect cognitieve revalidatietherapie en mindfulness zoekt deelnemers

Omschrijving project
Bij mensen met MS kunnen cognitieve klachten voorkomen. Met cognitieve klachten bedoelen we problemen met het denken, zoals concentratieproblemen, vergeetachtigheid, moeite om meerdere dingen tegelijk te doen. Met dit onderzoek willen we meer helderheid krijgen over de oorzaak en behandeling van cognitieve klachten bij MS. In Amsterdam en Arnhem onderzoekt de REMIND-MS studie het effect van drie cognitieve behandelingen voor mensen met MS:

  1. cognitieve revalidatietherapie
  2. mindfulness
  3. informatievoorziening

In 2018 zijn behandelgroepen gestart in Amsterdam en Arnhem. Ook in 2019 zullen op meerdere momenten behandelgroepen van start gaan. Voor deze groepen zoeken we deelnemers. Deelnemers hebben de keuze of ze in Amsterdam of in Arnhem de behandeling willen volgen.

Wat houdt deelname in
Meedoen aan het onderzoek betekent dat u aan een van de volgende drie behandelingen deelneemt: (1) mindfulness, (2) cognitieve revalidatietherapie, (3) informatievoorziening door MS-verpleegkundige. Loting bepaalt welke behandeling u krijgt. Wel heeft u na afloop van het onderzoek de mogelijkheid om een behandeling naar keuze te volgen. De behandelingen duren negen weken en bestaan uit bijeenkomsten in Amsterdam of Arnhem. Naast deze behandeling komt u drie keer naar Amsterdam voor metingen.

Wie kan deelnemen

  • Mensen met MS
  • Tussen de 18 en 65 jaar
  • Last van cognitieve klachten
  • Geen ervaring met een meerdaagse mindfulnesscursus
  • Geen ervaring met cognitieve revalidatietherapie (strategietraining

Interesse?
Meer informatie over de studie kunt u vinden op www.vumc.nl/remindms. Voor vragen of om u aan te melden als geïnteresseerde kunt u mailen naar Ilse Nauta, onderzoeker van het MS Centrum Amsterdam, te bereiken via remindms@vumc.nl of 020-4442834.