Warm welkom voor Parkinson- en MS-patiënten bij Gooise Vierdaagse

LAREN – De Gooise vierdaagse (van 19 tot en met 22 juni) zet dit jaar de deur wijd open voor nieuwe doelgroepen. Na de geslaagde proef vorig jaar met de deelname van  een tiental Parkinson-patiënten en hun begeleiders, gaat over twee weken ook een groepje MS-lopers op pad in de Gooise natuur.
Fysiotherapeut Walter Bout uit Laren, al sinds 2004 betrokken bij de Parkinsonvereniging, is dolblij met deze handreiking van de wandelclub.
,,Bewegen is voor iedereen belangrijk en dat geldt specifiek ook voor Parkinson- en MS-patiënten. Er is sowieso weinig aanbod voor deze kwetsbare groepen. Vaak is de drempel te hoog of zijn wandeltochten te lang of te lastig. Hier bij de vierdaagse kunnen we speciale 5 km-routes op maat uitzetten. Ieder in zijn eigen tempo en met voldoende rustpunten onderweg. Ideaal!”
Ina Duindam uit Huizen, al vele jaren mantelzorger voor haar man die MS heeft, is coördinator  van de MS-groep. ,,Een paar maanden geleden ben ik benaderd door de wandelclub of ze iets voor ons kunnen betekenen en daarom is het zo fijn dat we meteen kunnen aansluiten bij de Parkinsonlopers. We zijn druk bezig met de oprichting van een eigen Gooise MS-afdeling, waarvoor nog veel vrijwilligers nodig zijn. Onze MS-lopers komen ditmaal vooral uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.”
Walter Bout meldt trots dat dankzij de steun van de Rotary Laren-Blaricum en de atletiekvereniging Zuidwal uit Huizen een driejarig trainingsprogramma voor de Parkinson-afdeling is samengesteld. ,,Twee keer per week, dertien weken lang, oefenen we met de patiënten. Op maandag onder leiding van Elkie Hogenbirk, wandelcoördinator van Zuidwal, en op vrijdag lopen we steeds een deel van het vierdaagseparcours. Waar het om gaat is dat de mensen actief blijven en op eigen kracht een prestatie neerzetten. Dat is fantastisch werk!”
Bout en Duindam benadrukken dat het echt niet nodig is om alle vier dagen te lopen. ,,Dat kan ook weer een drempel zijn. Het moet vooral leuk blijven en dat kan ook in één of twee dagen. De eerste dag is pittig met het eerste stukje door het bos. Maar daarna lukt de rest over gebaande paden zeker. Vooral de doortocht door Eemnes op dag drie is een feestje met muziek en allerlei optredens bij winkelcentrum De Minnehof. Een van de Eemnesser wethouders loopt in elk geval mee. En de dorpenroute Laren-Blaricum op de slotdag belooft een waar spektakel te worden”, aldus Bout. ,,De mooiste beloning zou zijn als ons initiatief landelijk navolging krijgt bij andere grote wandelevenementen.”
Parkinson- en MS-patiënten en hun begeleiders, die zich willen aanmelden voor de Gooise vierdaagse, die van 19 tot en met 22 juni gehouden wordt, of gewoon meer willen weten kunnen contact opnemen met Walter Bout (Parkinson), mobiel 0646425454 (w.bout@hva.nl) en Ina Duindam (MS), mobiel 0628317490 (i.duindam@ziggo.nl).
Bron: De Bel