Kerstmis

Corona komt steeds dichterbij, zeker na de Lockdown van afgelopen maandag. Vrijwel iedereen heeft wel iemand in zijn vrienden of kennissenkring die Corona heeft gehad of er zelfs aan is overleden. De maatregelen zijn ingrijpend, de eenzaamheid neemt toe, vooral onder mensen die tot de risicogroep behoren. Waar het eindigt weet niemand. Maar dat er bezuinigd gaat worden, ook op de WMO, dat snapt iedereen. Het gaat slecht met de economie.

Op deze manier kan ik natuurlijk nog wel even doorgaan. Maar er zijn ook lichtpuntjes, zoals de vaccins die op korte termijn beschikbaar zullen zijn en (hopelijk) minder vuurwerkslachtoffers dit jaar. Er worden veel creatieve oplossingen gevonden om op afstand toch samen te zijn. Om samen Corona te lijf te gaan. Dat is bij de eerste golf gelukt. Maar de tweede golf is lastiger. Men vindt het steeds lastiger om zich aan de maatregelen te houden. Sommigen keren zich zelfs tegen de maatregelen omdat ze vinden dat de maatregelen te veel van hun vrijheid wegnemen of omdat ze beïnvloed zijn door de vele complot theorieën die op internet ronddwalen.

Natuurlijk zijn er nog vele vragen over Corona onbeantwoord. Maar, optimistisch als ik ben, denk ik dat we de Corona crisis te boven komen. Dat we ooit geen mondkapjes plicht meer zullen hebben en zoveel mensen thuis mogen uitnodigen als we zelf willen. Tot die tijd zullen we creatief moeten zijn en manieren moeten vinden om op afstand samen te zijn. Om aan elkaar te denken en om elkaar te geven. Om verstandig te zijn en na te denken over wat er nu echt nodig is. Nog even door de zure appel heen bijten met een vaccin inzicht.

Voor nu wens ik iedereen een fijne Kerst en een voorspoedig maar vooral gezond en deels een verantwoord mondkapjes vrij 2021 toe.

Dinand Brummelhuis