Pasta etcetera…. met zomerse recepten!

Er bestaan veel misverstanden over pasta en de bereiding ervan. First things first. Zelf gemaakt pasta is niet per se lekkerder dan de gedroogde variant. En laten we eerlijk zijn pasta uit een pakje is vele malen sneller te bereiden, de extra tijd is beter benut aan het bereiden van de saus of aan het bedenken van een nieuwe originele combinatie van heerlijkheden. Laat je creatieve culinaire zelf haar gang gaan in de keuken.

Bereiden pasta

Kook de pasta in ruim water en in een grote pan. Belangrijk omdat na het toevoegen van de pasta het niet te lang mag duren voordat het water weer kookt. De pasta moet ook ruim van elkaar kunnen bewegen c.q. ‘zwemmen’. Voeg zout pas toe wanneer het water kookt. En laat het scheutje olijfolie maar achterwege. Olie drijft op water, het komt niet in aanraking met de pasta en het zorgt er dus ook niet voor dat de pasta minder kleeft. Houdt niet blindelings de kooktijd aan die op de verpakking aangegeven staat. Begin twee minuten voor einde kooktijd alvast met proeven, de pasta moet beetgaar zijn – al dente.

De pasta gaart nog door tijdens en na het afgieten. Daarom gooi je een flink glas koud water bij de pasta wanneer deze gaar is en nog voordat je haar gaat afgieten. Dit om het langer doorgaren van de pasta zoveel mogelijk te voorkomen. Immers zodra de temperatuur van het water zakt stopt het kookproces. Spoel de pasta niet af onder koud en/of warm water!

Bewaar iets van het kookvocht voor de saus mocht deze wat te droog zijn. De saus ‘plakt’ ook beter aan de pasta door het zetmeel in het kookwater.

Geen olijfolie of boter door de juist afgegoten pasta roeren om het samenkleven te voorkomen. De pasta direct mengen met de saus, of serveer de saus on top. Aan Tafel!

Dien de saus en de pasta NIET apart van elkaar op. Dat zal je geen Italiaan zien doen. Gebruik vervolgens bij het eten van pasta GEEN lepel!
Toeristen gebruiken een lepel en het snijden van pasta is ronduit een belediging. Je hebt alleen een vork nodig zowel voor het ‘draaien’ van lange pasta als om te ‘scheppen’ van korte pasta.

Welke saus en welke pasta?

De regels voor welke saus bij welke pasta hoort zijn omvangrijk, strikt toegepast door de Italianen. De vorm van de pasta dicteert de saus. Voor hen is de keus van een saus bij een pasta een kwestie van common sense, de normaalste zaak van de wereld, het is instinctief. Er is niet altijd een logische verklaring voor.  Zo serveer je Spaghetti Bolognese of een andere vlees ragout-achtige saus niet op een lange dunne pasta omdat het simpelweg de saus niet goed vasthoudt zoals een korte tube vorm van pasta dat zou doen.

Zowel voor de pasta als voor de saus geldt hoe beter de kwaliteit van de ingrediënten zijn hoe lekkerder. Pasta is niet alleen een ‘drager’ voor de saus. Het moet op zichzelf kunnen staan, een enigszins nootachtige smaak bezitten, met alleen parmezaanse kaas en een goede olie – simpelweg briljant.

Er zijn ruim 600 verschillende pasta soorten en vormen. Het creëren ervan was een uiting van de verbeeldingskracht van de vrouwen. Pasta is verweven met de cultuur van Italië, vroeger een luxe product, grotendeels geografisch bepaald, zeker een interessant historisch product, het waard om je er eens in te verdiepen.

Kijk voor meer informatie eens in de ‘Encyclopedia of Pasta’ van Oretta Zanini de Vita. Zij plaatst pasta in een sociaal historisch perspectief. Het is echter geen kookboek maar eerder een vermomd geschiedenisboek . Een combinatie van die twee vind je in ‘Made in Italy, food & stories’ van Giorgio Locatelli. Aangename interessante verhalen gecombineerd met een veelvoud aan smaakvolle recepten en kooktechnieken.

Sinds 1995 word op 25 oktober de World Pasta Day gevierd, het is een internationale viering van pasta als wereldwijde culinaire traditie.

Recepten

Pasta Carbonara. Bak stukjes pancetta uit in een koekenpan, voeg knoflook toe. Doe de al-dente gekookte pasta, meestal spaghetti, erbij. Goed mengen.
Haal de pan van het vuur. Roer er per persoon 1 eidooier doorheen (en eentje extra voor de pan zoals ze in Italie zeggen), tot het ei enigszins stolt. Strooi er versgemalen zwarte peper en parmezaanse kaas over. Direct serveren.

Spaghetti met knoflook, chili, peterselie even gebakken in goede niet te hete olijf olie, en Parmezaanse kaas.
Perfect late night comfort food. Enjoy!

‘A tavola non si invecchia’
(You don’t age while seated for a meal)

Buon appetito!

Madelon