MS-maatje – veel mogelijkheden voor (praktische) hulp

Heb je een vraag om hulp of gezelschap die je in een ideale wereld aan je buur of een vriend/vriendin zou stellen, maar die je toch voor je houdt omdat je anderen niet wil belasten om wat voor reden dan ook? Er zijn veel organisaties in Amsterdam waar je hulp kunt vragen. Hulp van vrijwilligers die niet specifiek gericht is op mensen met MS, maar hulp waar iedereen met of zonder problemen/beperkingen baat bij kan hebben.

1. Via het Burennetwerk Amsterdam staan buren voor je klaar die kunnen helpen bij de boodschappen, een klusje in huis (zoals een lamp indraaien of de tv installeren), vervoer en begeleiding naar een afspraak, af en toe iemands hond uitlaten, je (kleine) tuin opknappen of een gezellig bezoekje of wandeling met een buur. Voor meer informatie of aanmelding kun je de helpdesk van maandag t/m donderdag van 10 tot 14 uur bellen op 020-6239771. Je kunt je ook aanmelden via de website.
Klik voor de website hier: Burennetwerk Amsterdam (klik op ‘vul hulpvraag in’ en zet je vraag uit met het formulier ‘meld een hulpvraag aan’)

2. De Unie van Vrijwilligers biedt ondersteuning aan alle inwoners van Amsterdam die hulp kunnen gebruiken. De vrijwilligers bieden op verschillende vlakken hulp, denk bijvoorbeeld aan het doen van boodschappen, begeleiden naar zorgverleners, maar vooral huisbezoek met persoonlijke aandacht voor de client.

De UVV is iedere werkdag in de ochtend telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 020-6202944. Buiten deze tijd kun je een bericht inspreken. Je wordt dan teruggebeld. Of je kunt je hulpvraag via e-mail aan de UVV sturen  (vh@uvvamsterdam.nl). Klik voor de website hier: uvv-amsterdam 

3. Voor Elkaar In Amsterdam biedt praktische hulp in Amsterdam en heeft een telefonische hulplijn. Je kunt ze maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00 uur bellen op 020-7670031. Via de website kun je je ook aanmelden.
Klik voor de website hier: https://voorelkaarinamsterdam.nl/

4. Buurthulp Oost brengt buurtbewoners in Oost in contact met buurtgenoten die een luisterend oor en hulp nodig hebben. Moeten er boodschappen worden gedaan, de tuin opgeknapt, de hond uitgelaten of wil je dat BuurthulpOost meedenkt over een vraag of probleem waar je mee zit? Dat kan allemaal, geen vraag is te gek. Bel, sms of app Buurthulp Oost op 06-30356840 of mail naar info@buurthulpoost.nl. Je bent ook welkom op het spreekuur elke woensdagochtend van 09:30 tot 12:00 uur op de Javastraat 118.
Klik voor de website hier: Buurthulp Oost

5. De Algemene Hulpdienst Buitenveldert is een vrijwilligers organisatie en biedt hulp aan elke bewoner van Buitenveldert. Zo kun je rolstoelhulp vragen voor een uitje of bezoek of autohulp met begeleiding naar bijvoorbeeld een ziekenhuis. Ook kun je je opgeven voor een maandelijkse lunch in Multi Functioneel Centrum Binnenhof. Je kunt de AHD telefonisch bereiken via : 020-6447113.
Klik voor de website hier: Hulpdienst Buitenveldert

6. Voor Elkaar in Zuid brengt mensen van alle leeftijden uit Amsterdam Zuid bij elkaar voor eenvoudige burenhulp. Denk aan een klusje in huis of in de tuin, boodschappen doen, begeleiding naar de dokter, zorg voor een huisdier, hulp bij de computer, eenvoudige thuisadministratie of het leren van een taal. Maar ook samen wandelen, of koken, een maatje om gezellig mee te praten. Je kunt je telefonisch aanmelden op 020 67 94 441 of het aanmeldformulier op de website invullen.
Klik voor de website hier:  Voor elkaar in Zuid
Lees hier ook de informatie over Amsterdam Zuid Buuv waar je ook je hulpvraag kunt uitzetten.

7. Handje helpen koppelt mensen die hulp nodig hebben aan de juiste vrijwilliger. De hulpvragers geven aan dat dankzij een maatje hun leven fijner is, dat ze méér contacten hebben en beter in hun vel zitten. Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een vriendenkring of een netwerkmaatje of belmaatje vragen.
Klik voor de website: Handje helpen (klik op ‘Hulp nodig?’ en zet je vraag uit met het formulier ‘aanmelden hulpvraag’)