Zitten is het nieuwe roken

Dat ‘Zitten het nieuwe roken is’, is tegenwoordig een veel gehoorde bewering. Luister en kijk maar eens naar Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU. Nou, lekker dan! Ben ik keurig gestopt met roken (100 jaar geleden) en kan nu amper meer bewegen. Zal je altijd zien. Ik maak me daar toch stiekem zorgen over. Ik beweeg erg weinig; ik woon klein, heb geen tuin en kom weinig buiten – vooral door COVID. Fysiotherapie heb ik ook al tijden niet gehad en heb geen rijbewijs meer, het is niet verlengd. Voor ritjes op de scootmobiel is het nog te koud en uiteraard speelt COVID hier dus ook een rol.

Ik heb maatregelen genomen; ik heb Vibrolegs voor vibratie en voet- en beenmassage om de bloedsomloop te stimuleren. Werkt ook verlichtend bij pijnlijke benen. Ook twee thumbolts en een fitnessring aangeschaft om oefeningen mee te doen met behulp van de rollator om mijn evenwicht te bewaren. En sinds januari heb ik een hometrainer om iedere dag minstens een half uurtje op te fietsen.

Inspiratie voor verschillende oefeningen haal ik bij het tv-programma ‘Nederland in Beweging vandaan en van de Amerikaan Trevor Wicken. Hij ontwikkelde the MS-gym, wat bijzonder ingenieuze oefeningen zijn. https://www.themsgym.com. Ik ontvang een aantal keren per week mail van hem, waarin talloze instructiefilmpjes op YouTube staan, en er bestaat zelfs een podcast: https://www.podbean.com/eu/pb-29q89-f9e6ed. Veel is gratis. Je kunt je echter ook aanmelden voor specifieke trainingsprogramma’s. Hij heeft ook een Facebook page en waarschijnlijk Instagram.

Het gaat lichamelijk zó slecht met mij dat er bijna geen ruimte meer is door de extra achteruitgang, lijkt het. Toch probeer ik het met alle macht tegen te gaan, tegen beter weten in. Van alleen maar op de bank zitten is nooit iemand beter geworden. Vandaar dus. Hoewel stiekem toegegeven lees ik veel en zijn Netflix, Apple TV en Videoland ook erg populair. Dus toch wel veel bankzitten.
Het hele COVID-gebeuren heeft er bij mij flink ingehakt. Mijn zelfvertrouwen is tot het nulpunt gedaald, ik ontwikkel een fobie: Zolang ik maar in mijn eentje thuis ben gaat het wel, maar de zenuwen slaan toe zodra ik ergens naar toe moet. Enorm irritant en beslist niet passen bij mijn karakter. Nou is mijn anticorona vaccinatie ook nog eens vertraagd, onder andere vanwege te dikke mannen van boven de 50. Onacceptabel vind ik dat. Ik had me verheugd op een redelijk zorgeloze lente zonder besmettingsgevaar of in ieder geval minder.

Houd vol mensen!

Madelon