Intensief trainen bij progressieve MS Exercise PRO-MS studie. Doe je mee?

Progressieve multiple sclerose (MS) wordt gekenmerkt door geleidelijke toename van klachten, waarschijnlijk als gevolg van oplopende schade aan het hersenweefsel. Op dit moment zijn er nog geen afdoende geneesmiddelen voor patiënten met progressieve MS. Uit recent onderzoek bij degenen met relapsing remitting MS blijkt dat fysieke training gunstige effecten kan hebben op het ontstaan van schade in het hersenweefsel. Dit is tot op heden nog niet onderzocht bij mensen met progressieve MS. Doel van de huidige studie is te onderzoeken of fysieke training schade aan het hersenweefsel tegen kan gaan bij progressieve MS. Tegelijkertijd onderzoeken we de effecten van deze training op het dagelijks functioneren en de algehele gezondheid.

Annelies Konijnenbelt doet mee en vertelde al twee keer over haar ervaringen (zie: hard-trainen-voor-de-wetenschap en zeven-weken-later). Doe je ook mee?

Wie kan meedoen?

  • Je bent tussen de 18 en 70 jaar oud
  • Je hebt de diagnose MS en er is sprake van geleidelijk toename van klachten, ook wel progressie. Eerder had je de vorm van MS die werd gekenmerkt door schubs/relapses.
  • Je kunt zelfstandig minimaal 100 meter lopen zonder hulp of met een loophulpmiddel aan één kant.

Je kunt niet meedoen wanneer er sprake is van één of meer van de volgende situaties:

  • Er zijn redenen waarom u niet in de MRI-scanner kunt (prothesen of andere metalen in het lichaam en/of angst voor kleine ruimte).
  • Je volgt al een intensief trainingsprogramma.
  • Je hebt primair progressieve MS.

Wat houdt deelname in?

Als je meedoet aan het onderzoek betekent dit dat je over een periode van totaal 48 weken vier metingen ondergaat in het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

In de weken 1, 16, 33 en 48 zullen wij metingen verrichten die over twee dagen verdeeld worden (8 dagen in totaal). Per dag zul je ongeveer 3,5 uur in het ziekenhuis aanwezig zijn. De volgende metingen zullen worden uitgevoerd:

  • Testen van je lichamelijke conditie, kracht, lopen, balans (180 minuten)
  • Maximale inspanningstest waarin je ademhaling, hartslag en bloeddruk wordt gemonitord (60 minuten)
  • Bloedprikken (30 minuten)
  • Kort neuropsychologisch onderzoek (15 minuten)
  • MRI scan ZONDER contrastmiddel (50 minuten)
  • Invullen van een aantal vragenlijsten (thuis, 30 minuten)

Fysiek trainingsprogramma

Vanaf week 16 van het onderzoek ga je drie keer per week trainen gedurende zestien weken. Elke training duurt ongeveer 1,5 uur en bestaat uit een krachttrainingsprogramma. Het is mogelijk één van de drie trainingen in de week thuis uit te voeren.

Het fysieke trainingsprogramma wordt aangeboden in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Als je bij een fysiotherapeut onder behandeling bent kan in overleg met jou en de fysiotherapeut worden bepaald of je deze trainingen ook bij je eigen fysiotherapeut kunt uitvoeren.

Overzicht verloop onderzoek

Interesse?
Voor meer informatie en bij interesse kunt u contact opnemen met de uitvoerend onderzoeker Arianne Gravesteijn, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, Onderzoeker MS Centrum Amsterdam, afdeling revalidatiegeneeskunde in het VUmc, bereikbaar via telefoonnummer 06-25249087 of per e-mail: ExerciseProMS@amsterdamumc.nl

Wilt je meedoen, maar bij voorkeur trainen bij je behandelend fysiotherapeut dan willen we dit graag met jou en je fysiotherapeut bespreken.