Stamceltransplantatie in basispakket

Stamceltransplantatie komt voor een specifieke groep mensen met MS in het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om mensen met RRMS waarbij de ziekte zeer actief is, de meest effectieve medicatie niet aanslaat en die in korte tijd achteruitgaan.

Ook EenVandaag heeft aandacht besteed aan dit nieuws. Lees hier het artikel en bekijk de verschillende reacties. Tijdens de Nationale MS Dag beantwoordden neurologen Joost Smolders en Joep Killestein vragen over stamceltherapie. Ook gaven zij duidelijke uitleg over deze manier van behandelen. Je kunt de sessie hier terugkijken.

Bij RRMS wisselen aanvallen van de ziekte en perioden van herstel elkaar af. Afhankelijk van de ernst van de ziekte, worden de aanvallen behandeld met een combinatie van medicijnen. Deze gecombineerde behandelaanpak is zeer effectief en brengt de ziekte tot rust bij meer dan 95% van alle patiënten. Bij een klein deel van de patiënten heeft de medicatie onvoldoende effect en blijft de ziekte zeer actief. Zij gaan in korte tijd snel achteruit. Voor deze patiënten is stamceltransplantatie voldoende bewezen effectieve zorg, oordeelt Zorginstituut Nederland in het ‘Standpunt stamceltransplantatie bij zeer actieve RRMS’. Het gaat dan om 10 tot 20 patiënten per jaar. De vergoeding geldt vanaf 13 december 2022.

Stamceltransplantatie (AHSCT) is een intensieve vorm van immunotherapie, met als doel het immuunsysteem af te breken en opnieuw op te bouwen. Stamcellen worden uit het bloed van de patiënt gehaald en vervolgens wordt met chemo-immunotherapie het immuunsysteem vernietigd. Daarna worden de eigen stamcellen teruggeplaatst. Patiënten hebben na stamceltransplantatie minder aanvallen van de ziekte. Daarnaast blijkt uit het wetenschappelijk bewijs dat minder patiënten achteruitgaan in functioneren. Patiënten geven aan een betere kwaliteit van leven te ervaren.

Behandelresultaat weegt op tegen ernstige bijwerkingen
Stamceltransplantatie kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waaronder hoge koorts en een infectie omdat het immuunsysteem wordt vernietigd. Iemand heeft dan geen weerstand meer. Op basis van de beoordeelde studies concludeert het Zorginstituut dat de gunstige effecten van stamceltransplantatie voor deze specifieke groep patiënten voldoende opwegen tegen de risico’s van behandeling.