Exopulse Mollii Suit

Het Exopulse Mollii Suit is een manier om op een regelmatige en consequente manier spasticiteit te beheersen. Het pak is ontworpen om spastische spieren te ontspannen met behulp van neurostimulatie: 58 elektroden sturen milde, onmerkbare, elektrische signalen naar de ‘getroffen’ gebieden in het lichaam, waardoor een natuurlijke reactie ontstaat, die de spieren helpt ontspannen en natuurlijker te bewegen, wat verlichting geeft. Sinds een jaar is het duidelijk dat het pak prima kan werken voor mensen met MS.

Voorbeelden van drie MS-patiënten die het pak gebruiken: Bij een van hen verbetert na een uur de volledige lichaamsstimulatie evenwicht, looppatroon en stabiliteit. Bij een ander leidt het tot gemakkelijker en betere gecoördineerde hand-, arm- en beenbewegingen. Iemand meldt dat als hij het pak een uur heeft aangehad, hij daar ongeveer twee dagen profijt van heeft.

Helaas wordt het pak niet vergoed door de zorgverzekering; je moet het zelf aanschaffen voor ongeveer 8000 Euro. Bovendien kan niet iedereen het gebruiken, zoals bijvoorbeeld mensen met geïmplanteerde elektronische medische apparaten. Het heeft lichte bijwerkingen, namelijk huidirritatie. Ook werkt het pak voor de ene MS-patiënt beter dan voor een andere patiënt.

Bronnen:

Amber te Velde