Gastles met MS-tools

In april 2023 hebben twee leden van de MSVN Amsterdam – Fred Busch en Annelies Konijnenbelt – twee gastlessen over MS gegeven aan derdejaars studenten verpleegkunde van RocTop in Buitenveldert. Een kort verslag over de ervaringen van Fred en Annelies.

Het was vrij lastig om er achter te komen hoe Fred met z’n kleine scootmobiel binnen moest komen. De voordeur is namelijk alleen bereikbaar via een trap met een flink aantal treden. Maar als je de conciërge waarschuwt, zorgt die er voor dat je achterin via een hellingbaan naar binnen kunt en de lift in kunt. Gelukkig hadden we dat op tijd geregeld.

De studenten bleken behoorlijk jong te zijn, zo te zien nog geen twintig. De eerste groep bestond uit ruim tien mensen, die allemaal achter in het lokaal gingen zitten. Een meisje achter in de hoek was nog even bezig met haar telefoon, maar daar stopte ze gelukkig al snel mee.

Fred vertelde als eerste zijn MS-verhaal, daarna kwam Annelies met dat van haar. We bleken in dezelfde tijd de eerste verschijnselen te hebben gekregen, namelijk in 1992/1993. En allebei met een oogzenuwontsteking. Daarna verliep het bij beiden heel anders. Het was ook interessant voor de studenten om te zien hoe verschillend bij ons de ziekte heeft uitgepakt.

De PowerPointpresentatie over MS in het algemeen, nam vrij veel tijd in beslag. Er werden door studenten vragen gesteld, waarbij we vooraf hadden gezegd dat ze ons eventueel konden onderbreken. Ze leken redelijk geïnteresseerd.

Daarna was er nog een kwartiertje over om met de MS-tools aan de slag te gaan. Ze ontdekten hoe vreselijk lastig het is om met gevoelloze handen (ze moesten dikke handschoenen aan) een blouse dicht te knopen, of een baby te verschonen, medicijnen uit een doosje halen, in een verdeeldoos te stoppen en andersom. Of met een gewicht om je enkel plus een flipper aan je voet rond te lopen. Zo hadden we nog een paar ‘moeilijkheden’ in onze tas.

Enkele dagen later gaven we weer een gastles, nu aan een andere groep studenten uit dezelfde school. De les was hetzelfde, maar deze leerlingen leken iets geïnteresseerder. Ze stelden bijvoorbeeld meer vragen en deden volop mee aan de ‘moeilijkheden’.

Later in het voorjaar gaan we gastles geven aan twee groepen doktersassistenten in spé in Alkmaar.

Tot slot: Het gebouw van RocTop wordt volgend jaar afgebroken en verhuist de school naar het voormalig Slotervaartziekenhuis, waar iedereen zorgeloos naar binnen kan. Wij worden dan weer uitgenodigd.

Annelies Konijnenbelt