De kracht van ademen – Verslag themamiddag Ademsteun

Afgelopen 16 november heeft holistisch fysiotherapeute en ademcoach Maureen Otten ons bijgepraat over goed en minder goed ademen.

Ze vertelde ook over een MS-patiënte van haar, met wie ze traint om de Kilimanjaro (meer dan 5000 meter hoog) te gaan beklimmen, maar omdat deze patiënte momenteel te veel aan haar hoofd heeft, is de actie even op de lange baan geschoven. Met haar heeft ze wel met goed gevolg het nemen van ijsbaden toegepast.

Maureen liet ons het verschil voelen tussen een hoge, oppervlakkige borstademhaling (die leidt tot stress en daarmee het immuunsysteem onderdrukt) en de lage buikademhaling (die stress verlaagt en daarmee bijdraagt aan een gezond immuunsysteem). Dit is de juiste ademhaling: een diepe, langzame buikademhaling door de neus, want dan wordt de lucht door je neushaartjes gefilterd en voorverwarmd.

Ze gaf ons een opdracht: diep ademhalen en vasthouden, neus dichtknijpen en het hoofd snel heen-en-weer bewegen, dan uitademen. En hetzelfde nog eens, en nog een keer. Kregen we meer ruimte in onze luchtwegen? Deze methode kun je bijvoorbeeld gebruiken als je verkouden bent en met een dichte neus moet gaan proberen te slapen.

De ademhaling heeft ook invloed op de spijsvertering en een gevoel van rust. Een diepe buikademhaling heeft een positieve invloed op je sociale vaardigheden, empathie, inlevingsvermogen, gevoel van veiligheid, herstel, diepe slaap, doorbloeding en ontspanning.

Tot slot gaf ze ons nog haar website met fijne ademhalingsoefeningen en tips om de basis aan te leren: https://vitamaui.nl/product/je-adem-als-superpower/.

We hebben ademloos naar haar geluisterd.

Nog even terug naar de ijsbaden: onze eigen Esther Lof vertelde over haar eigen ervaring met ijsbaden. Ze werd in 2014 bijna toevallig meegetroond naar een bijeenkomst met IJsman Wim Hof, waar ze eerst ademhalingsoefeningen leerde en toen in een ijsbad moest zakken. Best pittig, maar de ademhalingsoefeningen hielpen haar en verwarmden haar middenrif. Door de oefeningen krijgt ze meer lucht, en als ze het soms benauwd heeft of erg gestrest is helpen de ademhalingsoefeningen haar erg goed. Ze vindt het ook heel prettig om in Zweden, waar ze zo vaak mogelijk is, in een koud meer te gaan zwemmen. Dat geeft haar veel energie.

De bijeenkomst met Maureen heeft haar gestimuleerd om de oefeningen van Wim Hof weer op te pakken.

 Annelies Konijnenbelt