Tips bij voetproblemen

Na twee jaar intensieve behandeling van mijn voeten heb ik nu weer voeten die gezien mogen worden en mij niet meer wakker houden van de pijn. Omdat ik iedereen mooie, gezonde voeten toewens, heb ik een aantal tips bij voetproblemen onder elkaar gezet. Deze heb ik verzameld bij diverse voetverzorgers, podotherapeuten en degenen die het is gelukt om iets aan hun voetproblemen te doen.

Tips bij voetproblemen:

  • Laat door een professional naar je voeten kijken: een ingegroeide nagel is erg pijnlijk en kan tot wonden leiden. Eelt geeft een branderig gevoel en open kloven laten viezigheid binnen, wat tot infecties kan leiden.
  • Een ingegroeide nagel kun je deels laten verwijderen. Dit is een kleine maar effectieve ingreep. Hiervoor is een verwijzing door de huisarts en/of podoloog nodig. Omdat het een kleine wond met zich meebrengt – wat infectiegevaar kan betekenen – is het raadzaam om eerst met je arts te overleggen voordat je een afspraak maakt bij de voetchirurg.
  • Gebruik vaseline, wolvet, of een andere niet-geparfumeerde crème om je voeten in te smeren. Je hoeft geen dure crèmes te kopen; merkloze crèmes zonder extra toevoegingen zijn vaak net zo effectief en sommige toevoegingen, zoals parfum, zorgen vaak voor irritatie. Vette smeersels beschermen open plekken tegen het binnendringen van viezigheid in je huid.
  • Om je voeten en eventuele kloven of open plekken schoon te maken wordt door sommigen het gebruik van betadine- aangeraden. Echter, de voetchirurg die mij heeft behandeld, raadt het gebruik hiervan af omdat het beschadigingen aan de huid kan veroorzaken. Zij beveelt als schoonmaakmiddel lenzenvloeistof aan. Mild, effectief, niet duur, en overal verkrijgbaar. Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken. Om dit te maken heb je water en zout nodig (9 g zout voor een liter), dat je samen kookt en laat afkoelen.
  • Draag sokken en schoenen in plaats van op blote voeten, slippers, of sandalen te lopen. Sokken aan nadat je je voeten hebt ingesmeerd, helpt de huid soepel te worden en daarmee minder pijnlijk.
  • Neem voetenbaden met bruisbal/badzout (niet-geparfumeerd) of met badolie.
  • Draag ruime schoenen in je eigen maat. Laat wel je schoenmaat opmeten want vaak zijn onze voeten verschillend van grootte.
  • Draag wijde tenenschoenen/barefootschoenen. Die zijn wijder bij de tenen, zodat deze niet tegen elkaar aangedrukt worden of over elkaar heen zitten. Zo kunnen de tenen zich goed uitstrekken en de voeten kunnen zich goed ‘uitrollen’.
  • Draag zogenoemde teenspreiders. Dat zijn kleine hulpmiddelen die tussen je tenen worden geplaatst om ze uit elkaar te houden. Ze zijn nuttig bij het verlichten van pijn, veroorzaakt door hamertenen, overlappende tenen, eeltplekken tussen de tenen, of bij het corrigeren van scheefgroeiende tenen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Spreiders helpen de tenen te strekken, waardoor de druk op de gewrichten en de wrijving tussen de tenen wordt verminderd. Daarnaast kan een teenspreider ook helpen bij het corrigeren van tenen die over elkaar heen liggen.

Voor de behandeling van diverse voetklachten is voetzorg in de vorm van pedicure zeer geschikt. Ook kan pedicure worden toegepast voor het onderhouden en mooi houden van de voeten. Een pedicure wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als je een verhoogd risico hebt op voetulcera. Ulcus is de medische benaming voor zweer. Het is een defect van de huid tot in het onderhuidse weefsel. Ulcera hebben de neiging om niet goed te genezen. Zo’n zweer kan verschillende oorzaken hebben, waaronder neuropathie, wat bij zenuwaandoeningen voorkomt, of als gevolg van een infectie.

De mate van vergoeding is afhankelijk van de voetproblemen. Bij vergoeding van pedicure vanuit de basisverzekering wordt gewerkt met zorgprofielen. Er zijn vier zorgprofielen. Hierbij geldt: hoe hoger het zorgprofiel, hoe meer voetzorg noodzakelijk is. Het zorgprofiel bepaalt uiteindelijk of er ook voetzorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

Amber te Velde