Themamiddag MS en Pilates-bekkenbodemstabilisatie, zaterdag 30 november, vanaf 13.00 uur

In veel fysiopraktijken in de stad wordt Pilates als bewegings- en revalidatiemethode aangeboden. Daarnaast zijn er ook veel ‘gewone’ Pilatesstudio’s. Pilates is een zogenoemde zachte bewegingsmethode die op elk niveau aangepast kan worden en die – volgens de laatste wetenschappelijk review (zie: artikel msard-journal) – kan leiden tot verbeterde fysieke functies en een positief effect op het ervaren van vermoeidheid.

Het is niet bewezen beter dan andere fysieke therapieën, maar is wel adequater dan gewone, algemene oefenprogramma’s, omdat zowel regelmatige als meer matige activiteit de vermoeidheid kan verminderen. Bovendien kan het kracht, balans, mobiliteit en darm- en blaasfunctie verbeteren. De intensiteit van Pilates is goed af te stemmen op wat voor jou passend, dus matig is. Omdat de methode Pilates in kleine groepen wordt gedaan, kun je zelf de regelmaat bepalen.

Nieuwsgierig geworden?
Op deze twee filmpjes zie je meer: MS en pilates of Warming up Pilates

Tijdens de themamiddag krijg je informatie door Rosa Hol over Pilates en gaan we zelf ook aan de slag, zodat je kunt uitproberen of het een bewegingsmethode is die bij je past. Rosa Hol is fysiotherapeut, bekkenfysiotherapeut en Pilatesdocent.

Voorafgaand aan de themamiddag is er van 13.00 tot 14.00 uur een lunch, die gratis is voor de deelnemers en hun partner of begeleider.

Locatie:  Cordaan, Olympisch Kwartier.                                                                      Amstelveenseweg 308,   1076 CS Amsterdam

Aanmelden:
Om aan de themamiddag deel te deelnemen, kun je je vóór 25 november 2019 opgeven bij Esther Lof (tel. 020.7744944. Of via e-mail: info@msvnamsterdam.nl). Geef dan ook aan of je komt lunchen of niet.

Maak individuele afspraak voor huisbezoek brandweer

Op zaterdag 5 oktober heeft George van der Pijl, (ex)brandweerman Amsterdam-Amstelland, verteld over brandpreventie tijdens de themamiddag MS en brandpreventie. Het was erg interessant. Voor een beoordeling van uw thuissituatie en advies op maat kunt u een individuele afspraak met de brandweer maken.

Maak een afspraak. Voor gratis advies en rookmelder.

Hier vind je zijn presentatie:

Presentatie Brandpreventie 5 oktober 2019

Vragen over MS? Het MS Loket wijst de weg!

Wanneer je MS hebt, heeft dat niet alleen gevolgen voor je eigen lichamelijke, sociale en psychische welzijn. Ook je partner, familie en vrienden kunnen vragen hebben over deze ingrijpende, onvoorspelbare ziekte. Via het MS Loket krijg je antwoord op al jouw vragen over leven met MS.

Het MS Loket is op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 uur telefonisch bereikbaar via 0800 – 1066. Je kunt hier terecht met vragen over MS of MS-gerelateerde onderwerpen. Je wordt zo snel mogelijk in contact gebracht met een deskundige die je verder helpt.

Hoe werkt het?
Gösta Strandstra en Fred de Wit, werkzaam bij het MS-loket, nemen de telefoon aan. “Afhankelijk van de vraag, verbinden we de beller direct door met een ervaringsdeskundige van de MS-telefoon van MS Vereniging Nederland, een in MS-gespecialiseerde verpleegkundige van het MS Centrum Amsterdam of MS Expertisecentrum Nieuw Unicum”, legt Gösta uit.

Gevarieerde vragen
De vragen die binnenkomen, variëren enorm. Gösta: “Ze gaan over klachten en behandelmogelijkheden voor spasmen of om problemen rondom slapen, slikken en cognitie. Maar ook praktische vragen over bijvoorbeeld vergoedingsmogelijkheden krijgen we.”

Meerwaarde MS Loket
“Als je zelf MS hebt, of iemand in je directe omgeving; dan komt er zoveel op je af”, stelt Gösta. “Deze ziekte brengt veel onzekerheid met zich mee. Hoe fijn is het dan om een vraagbaak als het MS Loket te hebben. Door de samenwerking van MS Vereniging Nederland, MS Expertisecentrum Nieuw Unicum, MS Centrum Amsterdam en Stichting MS Research kunnen we veel mensen helpen.”

Meer informatie over het MS-loket is te vinden op de website: www.msloket.nl