Online MS Cognitie Lunch met Hanneke Hulst

Elke laatste vrijdag van de maand van 12.30-13.00 uur zal Hanneke Hulst, neurowetenschapper, toelichting geven over een cognitie weetje. Daarna kunnen deelnemers via de chat vragen stellen. Vrijdag 23 april zal de MS Cognitie Lunch gaan over de invloed van vermoeidheid en somberheid op de cognitieve functies. Deelnemen kan door het digitale formulier in te vullen.

“Online MS Cognitie Lunch met Hanneke Hulst” verder lezen

Het MS Loket is er voor iedereen die vragen heeft over MS

Yvonne Hendriks uit Putten is heel blij met het MS Loket en belt dan ook regelmatig met deze hulplijn. “Professionals denken met je mee, dat stelt mij gerust”

“Soms wil ik wat meer weten over de werking van een medicijn of over een bepaalde behandeling van mijn symptomen”, licht ze toe. “Een andere keer zit ik er zo doorheen dat ik alleen even stoom moet afblazen. Ook heb ik wel eens gebeld om een gesprek met een neuroloog voor te bereiden.” Voor al die situaties zitten verschillende deskundigen van het MS Loket klaar. Dat kan een MS-verpleegkundige zijn of iemand die zelf MS heeft bijvoorbeeld. Yvonne: “Het fijne is dat je iemand aan de lijn krijgt die de tijd voor je neemt en echt snapt waar je het over hebt. Deze ziekte is een grote worsteling. Daarom ben ik zo blij dat het MS Loket er is. Iedereen met vragen over MS raad ik aan om te bellen!” In de MenSen van januari, het ledenblad van MSVN, staat op pagina 12 een uitgebreid interview met Yvonne.

Heb je vragen over MS? Aarzel niet en bel het MS Loket via 0800 – 1066 (gratis). Op werkdagen tussen 10.30 en 12.30 uur kun je hier terecht. Geen vraag is te gek. “Het MS Loket is er voor iedereen die vragen heeft over MS” verder lezen

MS Talk!

MS Zorg Nederland is in juni 2020 gestart met MS Talk, omdat er juist in deze tijd behoefte is aan houvast en betrouwbare begrijpelijke informatie. MS Talk zijn korte informatiegesprekken met experts over relevante onderwerpen rondom MS.

Als gesprekleiders treden daarbij op Nanda Felderhof, oefentherapeute en ervaringsdeskundige, en Gerald Hengstman, neuroloog.
Inmiddels zijn er 15 afleveringen geweest. De laatste 3 afleveringen gaan respectievelijk over MS en het coronavaccin (nr.13), MS en lopen (nr.14) en MS en energiehuishouding (nr.15).

MS Talk is te volgen via deze link: video’s MS Talk
of via het YouTube kanaal van MS Zorg Nederland.

Zitten is het nieuwe roken

Dat ‘Zitten het nieuwe roken is’, is tegenwoordig een veel gehoorde bewering. Luister en kijk maar eens naar Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU. Nou, lekker dan! Ben ik keurig gestopt met roken (100 jaar geleden) en kan nu amper meer bewegen. Zal je altijd zien. Ik maak me daar toch stiekem zorgen over. Ik beweeg erg weinig; ik woon klein, heb geen tuin en kom weinig buiten – vooral door COVID. Fysiotherapie heb ik ook al tijden niet gehad en heb geen rijbewijs meer, het is niet verlengd. Voor ritjes op de scootmobiel is het nog te koud en uiteraard speelt COVID hier dus ook een rol.

Ik heb maatregelen genomen; ik heb Vibrolegs voor vibratie en voet- en beenmassage om de bloedsomloop te stimuleren. Werkt ook verlichtend bij pijnlijke benen. Ook twee thumbolts en een fitnessring aangeschaft om oefeningen mee te doen met behulp van de rollator om mijn evenwicht te bewaren. En sinds januari heb ik een hometrainer om iedere dag minstens een half uurtje op te fietsen.

Inspiratie voor verschillende oefeningen haal ik bij het tv-programma ‘Nederland in Beweging vandaan en van de Amerikaan Trevor Wicken. Hij ontwikkelde the MS-gym, wat bijzonder ingenieuze oefeningen zijn. “Zitten is het nieuwe roken” verder lezen

Hoe ik mezelf vermaak met de app, die ‘ommetje’ heet

Ergens las ik over de app van de Hersenstichting. Ach, waarom zou ik dat wandel-appje ook niet downloaden? Het is het proberen waard. Mijn eerste ommetje, zoals altijd met twee elleboogkrukken, liet zien hoe lang ik gelopen had – 23 minuten, en hoe ver – 700 meter. Ook kon ik zien welke route ik gelopen had. Vooral dat laatste vind ik leuk, want nu kan ik meten hoe ver de tramhalte echt is, of de brievenbus.
Via de app-groep van mijn werk werd gevraagd om samen een team te vormen. Mijn reactie was natuurlijk een beetje cynisch: ‘Als mijn 100 meter voor een kilometer geldt, dan doe ik mee! Ik wil immers ook graag een mooie plek op de ranglijst’. De respons was vlot: ‘Tuurlijk. Top dat je mee wilt doen’.
Sindsdien loop ik dagelijks mijn ommetje, ontdek alle mogelijkheden van de app en betrap mezelf erop dat ik er ‘verslaafd’ aan raak en de competitie aanga. Het gaat er namelijk niet om hoe lang, hoe snel, of hoe ver je loopt; het doel is dat beweging de hersenactiviteit bevordert en het patroon van (te) lang zitten doorbreekt. En eerlijk gezegd voelt het elke dag heerlijk om even buiten te zijn. “Hoe ik mezelf vermaak met de app, die ‘ommetje’ heet” verder lezen

Blijf juist nu in beweging met de Ommetje-app!

Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De Ommetje-app helpt je daarbij.

Start met vrienden, familie of collega’s een eigen wandelcompetitie of ga de uitdaging aan tegen de rest van Nederland. Hierdoor kan je op een leuke manier samen wandelen, zonder dat je op de dezelfde locatie bent. Zo motiveer je elkaar om dagelijks een Ommetje te maken.

De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij vertelt je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje.

Download hier de gratis de Ommetje-app.