Themamiddag MS en hulpmiddelen op 30 oktober

SCHRIJF JE NU IN!

Hulpmiddelen zijn er in alle soorten en maten. Hulpmiddelen waardoor je beter kunt lopen. Hulpmiddelen waardoor je langer zelfstandig thuis kunt wonen, zelfs als je je handen niet meer kunt gebruiken. Wat is er mogelijk en tegen welke voorwaarden?

Tijdens de themamiddag op zaterdag 30 oktober 2021 krijg je informatie  hierover van 4 verschillende sprekers: Chiel van der Stelt, Dinand Brummelhuis en Ruud en Juliette van Zuijlen. Er is ook ruimte om vragen te stellen over hulpmiddelen en kleine aanpassingen in huis.

Programma:

14.00 – 15.00 Inleiding over de mogelijkheden die bestaan op het gebied van hulpmiddelen door Chiel van der Stelt (eigenaar van Van der Stelt, zorgmiddelen en homeservice, zie: Van der Stelt).

15.00 – 15.20 Pauze

15.20 – 15.35 Dinand Brummelhuis vertelt over zijn ervaringen met de Hip Flexion Assist Device bij loopproblemen (zie: hip-flexion-assist-device-bij-loopproblemen)

15.40 – 15.55 Ruud en Juliette van Zuijlen vertellen over technologische hulpmiddelen voor mensen met handbeperkingen (zie: technologische-hulpmiddelen-voor-mensen-met-handbeperkingen

Voorafgaand aan de themamiddag is er van 13.00 tot 14.00 uur een lunch, die gratis is voor de deelnemers en hun partner of begeleider.

Aanmelden
Om aan de themamiddag deel te deelnemen, kun je je vóór 25 oktober 2021 opgeven bij Esther Lof (tel. 0630483776 of via e-mail: info@msvnamsterdam.nl). Geef dan ook aan of je komt lunchen of niet.

Adres gegevens:
Cordaan
Olympisch kwartier
Amstelveenseweg 308
1076 CS Amsterdam

Naar binnen? Toon je QR-code
De veiligheid van onze leden is steeds uitgangspunt. Het landelijk bestuur vraagt daarom alle deelnemers aan fysieke bijeenkomsten een QR-code te tonen. Wij volgen dit beleid en vragen dus bij binnenkomst je QR-code te tonen.

Illustratie: Michael Jansen

Toegankelijkheid

Vreselijk vind ik ze, de vaak defecte, slecht aangegeven liftjes die duidelijk aangeven dat veel openbare voorzieningen niet voor mij bestemd zijn. Het is duidelijk dat men niet vanaf het begin, maar op het allerlaatste moment heeft bedacht dat ook mindervaliden bijvoorbeeld naar de bieb gaan.

Zo ging laatst de deur van het liftje bij de openbare bieb niet open, dus kwam de man van de beveiliging naar mij toe en begon, zonder een woord te zeggen, aan het liftje te rommelen en gebaarde dat ik erin kon rijden. Voordat het liftje boven was ging twee keer het alarm af en verliet de beveiliger mij om te controleren of mensen hun boeken wel hadden afgestempeld. Eenmaal boven hielp de beveiliger met een diepe zucht het deurtje met opengaan en ging zwijgend terug naar zijn stoel, aan de andere kant van de brede, imposante toegangstrap. En ik heb het hier niet over een oude vestiging in een vergeten stadsdeel, nee, dit is de hoofdvestiging, geopend op 7 juli 2007 met 5.000 bezoekers per dag. Een ontmoetingsplaats, plek om te studeren of om spelletjes te spelen op internet volgens Wikipedia.

Deze woorden maken mij woest omdat het te kleine, gebrekkige en gevaarlijke liftje zo kleinerend is voor mensen die door de traptreden worden tegengehouden. Lees verder “Toegankelijkheid”

Zaterdag 6 november contactmiddag in Café de Bult

Iedere eerste zaterdag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur organiseren wij een contactmiddag waar mensen met MS elkaar ontmoeten, praten, lachen en ervaringen uitwisselen. Ook partners, familie of vrienden van onze leden zijn van harte welkom. De komende maanden is de contactmiddag steeds op een andere locatie.

De contactmiddag in november is in Café de Bult (zie: café de Bult) in Amsterdam-Noord. Lees verder “Zaterdag 6 november contactmiddag in Café de Bult”

Hard Trainen Voor De Wetenschap

Een hele tijd geleden las ik in deze nieuwsbrief een oproep van het MS-Centrum Amsterdam voor deelname aan een speciaal trainingsprogramma voor mensen met een bepaalde vorm van MS, namelijk patiënten met een progressieve vorm. Zelf heb ik SPMS – secundair progressief – en ben van huis uit nogal sportief, dus ik heb me aangemeld.

Ik kreeg een telefoontje van de onderzoekster in kwestie. Het bleek te gaan om een promotieonderzoek naar het effect en dus nut van gerichte krachttraining voor patiënten met een progressieve vorm van MS. Voor mensen met relapsing remitting was dat effect en nut al eerder aangetoond, maar voor progressieve vormen nog niet.

De onderzoekster stelde mij enkele gerichte vragen en besloot dat ik mee kon doen. Lees verder “Hard Trainen Voor De Wetenschap”