Verslag themamiddag ‘Leef! met MS’

Op zaterdag 26 maart 2022 was de themamiddag ‘Leef! met MS’. Nathalie Wilmsen en Mirjam Blijleven van Voeding leeft hebben een boeiende en leerzame interactieve sessie gegeven over leefstijl, voeding & MS. Aan het einde van de sessie hadden ze nog een leuke verassing in petto.

In september start een nieuwe groep Leef! met MS. Dit is een uniek, online groepsprogramma van 24 maanden waarbij je aan de slag gaat met voeding, ontspanning, beweging en slaap. Via deze link kun je je aanmelden voor het programma.

‘Haltehulp’ in GVB app voor reizigers met mobiliteitsbeperking

Reizigers kunnen vanaf 3 maart de toegankelijkheid van haltes vooraf checken via Haltehulp; een nieuwe functie op de GVB-app. Haltehulp is speciaal ontwikkeld voor reizigers met een mobiliteitsbeperking en die reizen met een hulpmiddel.

Haltehulp is een eerste stap in het persoonlijker maken van reisadvies voor reizigers die afhankelijk zijn van een hulpmiddel. Zij kunnen een persoonlijk reisprofiel instellen zodat ze precies kunnen zien welke haltes voor hen toegankelijk zijn en via welke haltes zij het beste kunnen reizen. Resultaten zijn op de Gappie app zichtbaar op de stadskaart/plattegrond (In de Buurt) of als onderdeel van vertrektijden. Haltehulp is vooraf uitgebreid getest met veldwerk, gebruikerstests en interviews met mensen die reizen met een hulpmiddel.

Exercise Pro-MS vier maanden later

Enkele maanden geleden heb ik al eens in deze nieuwsbrief geschreven over mijn belevenissen tijdens de trainingsperiode in het kader van de Exercise Pro-MS-studie in UMC locatie VUmc. De afgelopen weken heb ik die trainingen officieel afgesloten met weer uitgebreide metingen. Een verslag om u op de hoogte te houden.

Voor de zekerheid toch nog maar even een korte introductie van het betreffende onderzoek. Met het promotie-onderzoek Exercise Pro-MS onderzoekt Arianne Gravesteijn of intensieve fysieke training goed is voor mensen met een progressieve vorm van MS, zowel primair progressief als secundair progressief. Voor de vorm relapsing remitting was dit nut al eerder aangetoond. Die training bestaat uit vier maanden lang drie keer per week oefeningen doen, twee keer in de VU of bij een fysiotherapeut, één keer alleen thuis. Steeds dezelfde oefeningen om enkele grote spiergroepen te versterken.

De vorige keer dat ik tussentijds werd getest – zeven weken na het begin van de trainingen – was ik op alle fronten sterker geworden. En bij de tests van de afgelopen weken bleek ik opnieuw nóg sterker te zijn geworden. Lees verder “Exercise Pro-MS vier maanden later”

Hoe toegankelijk is Amsterdam?

Amsterdam gaat de toegankelijkheid van de stad in kaart brengen met gebruik van data. Amsterdam start een online proef waarbij bezoekers virtueel door de stad kunnen lopen en aan kunnen geven waar de toegang goed is of beter kan.

Kom je obstakels tegen op stoepen, zoals fietsenrekken? Ontbreekt er een verlaagde stoep? Of een blindengeleidelijn? Geef het aan! Hiermee meet Amsterdam de toegankelijkheid en gaat met deze informatie de stad (nog) beter toegankelijk maken.

Op de website Project Sidewalk kun je doorgeven waar je obstakels tegenkomt. Lees verder “Hoe toegankelijk is Amsterdam?”