Themamiddag hulp, steun en advies bij aanvraag hulpmiddelen en zorg

** GEANNULEERD** 

De themamiddag wordt verplaatst naar het najaar. Helaas loopt de verbouwing van de keuken van Cordaan uit, waardoor wij geen gebruik van de ruimte kunnen maken. Update 12 juni 2024.

Op zaterdagmiddag 15 juni is de Themamiddag hulp, steun en advies bij aanvraag van hulpmiddelen, woningaanpassingen en zorg. Veel MS-patiënten hebben na verloop van tijd ondersteuning nodig zoals bijvoorbeeld taxivervoer (AOV), een scootmobiel, rolstoel, driewielfiets of een aangepaste badkamer. Deze ondersteuning kun je op indicatie krijgen maar de ervaring leert dat het traject ingewikkeld kan zijn en vol hobbels is. Tijd om hier een themamiddag aan te wijden, ook om te weten waar je eigenlijk recht op hebt.

Bilal Belhaj van Cliëntenbelang komt vertellen hoe je het beste ondersteuning kunt aanvragen en hoe cliëntondersteuning je hierbij gratis kunt helpen. Het is zijn dagelijkse werk dus alle praktische vragen kan hij beantwoorden. Ook als je vastloopt bij het vinden van hulpmiddelen, voorzieningen of passende zorg en eventueel instellen van bezwaar of beroep wilt instellen.

De volgende zorgdomeinen komen ter sprake: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Wet langdurige zorg (Wlz), Zorgverzekeringswet (Zvw).

Lees verder “Themamiddag hulp, steun en advies bij aanvraag hulpmiddelen en zorg”

MS-café Reade op 1 juni

Lange tijd was er een gratis contactmiddag in het Brinkhuis in Betondorp. Die tijden zijn echter voorbij. Maar de contactmiddag heeft zich wel ontwikkeld tot een heus MS-café. Op zaterdag 6 april hebben we de nieuwe locatie uitgeprobeerd: Revalidatiecentrum Reade aan de Overtoom 283, 1054 HW Amsterdam. Officieel zouden we ons daar terugtrekken in de personeelskantine, maar het was schitterend weer en het terras lonkte. Daarom zijn we buiten neergestreken.

Een goede zet, want er voegden zich best veel oude bekenden uit het Amsterdamse MS-wereldje bij ons. Het was een levendig gekwebbel en gelach 😊 daar vlak bij het Vondelpark. Lees verder “MS-café Reade op 1 juni”

Wereld MS dag 2024: Aan Tafel bij Landmarkt

Ieder jaar wordt op 30 mei wereldwijd ‘Wereld MS Dag’ (World MS Day) gehouden. De regio Amsterdam e.o. organiseert jaarlijks rond die dag ook activiteiten. Dit jaar is dit op 25 mei bij Aan Tafel bij Landmarkt in Schellingwoude. We gaan eerst lunchen en daarna gaat een groep wandelen/rollen door Schellingwoude en een andere groep gaat fietsen/scooten door Durgerdam en omgeving.

Natacha Harlequin geeft het startschot. Ze is strafrechtadvocaat (kantoorTaekema Harlequin Advocaten) en crimedeskundige bij Shownieuws (SBS6). Het is voor ons een eer dat ze het startschot wil geven, want zij weet hoe belangrijk aandacht en respect voor het individu zijn. Deze kennis – die ze in de praktijk heeft geleerd – geeft ze via haar werk door aan haar cliënten. Vanaf haar 17e jaar heeft ze namelijk jarenlang in een ziekenhuis gewerkt, waar zij o.a. jonge mensen met een beperking heeft verzorgd. Natacha: “Sommige personen waren maar iets ouder dan ik en hadden bijvoorbeeld MS en zag ik ze steeds verder achteruitgaan. Heel erg confronterend”.

          

Na afloop is er een borrel. En je weet het: Neem gerust je partner, begeleider, vriend of vriendin mee. Lees verder “Wereld MS dag 2024: Aan Tafel bij Landmarkt”

Tip van de maand: Zelfbedachte hulpmiddelen

Het leven met een beperking maakt je ook creatief. Voor heel veel uitdagingen bestaan al handige hulpmiddelen, maar soms ben je net op zoek naar iets anders voor jouw situatie. Een doe-het-zelf hulpmiddel biedt dan een uitkomst! Peter Swinkels heeft de afgelopen jaren al allerlei slimme tips bedacht voor in huis, in de auto en om in beweging te blijven. Zijn zelfbedachte hulpmiddelen heeft hij verzameld op een website: https://peterswinkels.nl/hulpmiddelen/index.html

Digitale borrel 22 juni

Kom ook een keer naar onze digitale borrels! Het is laagdrempelig, je hoeft er niet voor te reizen en het is bijna net zo gezellig. Iedere derde zaterdag van de maand is er een borrel via MS Teams. De eerstvolgende borrel is op zaterdag 22 juni om 16.00 uur (een week later dan normaal ivm de themamiddag op 15 juni).  Iedereen is welkom!


Voor de digitale borrel kun je je aanmelden bij: steven.visser@msvereniging.nl. De leden die een vorige keer erbij waren krijgen vanzelf een uitnodiging.