Stamceltransplantatie in basispakket

Stamceltransplantatie komt voor een specifieke groep mensen met MS in het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om mensen met RRMS waarbij de ziekte zeer actief is, de meest effectieve medicatie niet aanslaat en die in korte tijd achteruitgaan.

Ook EenVandaag heeft aandacht besteed aan dit nieuws. Lees hier het artikel en bekijk de verschillende reacties. Lees verder “Stamceltransplantatie in basispakket”

Nieuw onderzoeks- en behandelprogramma voor mensen met MS

Op 1 december is Heliomare gestart met een nieuw behandelprogramma voor patiënten met multiple sclerose (MS). Met 3 nieuwe zorgpaden kunnen patiënten met MS een passend revalidatietraject volgen, namelijk:

    1. klinische revalidatieprogramma – kort
    2. klinisch revalidatieprogramma – lang
    3. poliklinisch revalidatieprogramma

Verder start per 1 januari de MS carrousel waar patiënten op 1 dag gezien worden door meerdere disciplines waarna een passend behandeladvies kan volgen. Lees verder “Nieuw onderzoeks- en behandelprogramma voor mensen met MS”

Samen beslissen bij MS

Op de website samenbeslissenbijms.nl delen mensen met MS en zorgprofessionals hun ervaringen, kennis en tips rondom thema’s die een rol spelen in de keuze voor een passende behandeling.

In een video geeft neuroloog Brigitte de Jong haar beste tips. Zij geeft antwoord op vragen als ‘Hoe kan je met MS jouw dromen en toekomst nog waarmaken? Welke vragen kan je een arts stellen? Hoe heb je het over de behandelmogelijkheden van MS? En hoe kom je samen tot een passende behandeling?

Klik hier voor de video: Video Brigitte

Hersenweefsel nodig voor onderzoek

Oorzaken en oplossingen vinden voor neurologische en psychiatrische hersenziekten. Dat is het doel van het onderzoek van de Nederlandse Hersenbank (NHB). Helaas wordt dit onderzoek belemmerd door een groot tekort aan menselijk hersenweefsel. Door de hoeveelheid hersenweefsel voor onderzoek te vergroten, biedt de NHB onderzoekers meer kans om antwoorden te vinden. Meld u aan! Lees verder “Hersenweefsel nodig voor onderzoek”