Instuif: Hoe voelt MS eigenlijk precies? 29 februari

Laat je gezin, familie, vrienden, kennissen, of wie dan ook, tijdens de inloop op zaterdag 29 februari zelf ervaren wat je als MS-patiënt voelt en/of ervaart. Tijdens die middag kunnen de deelnemers alle onderdelen uit de MS Experience Toolkit uitproberen. Deze zijn zodanig samengesteld dat je voor heel even (ook) bepaalde symptomen van MS ervaart. Zo kunnen de deelnemers lopen met flippers aan, zodat het gevoel van een klapvoet ontstaat, dus slecht optillen van een voet of voeten. Of een duikbril waarvan de glazen met vaseline zijn ingesmeerd, waardoor zichtproblemen ontstaan. Ook kunnen deelnemers medicijnen uit een potje peuteren, of een baby verschonen, met handschoenen aan. Met als gevolg verminderd gevoel en coördinatie in handen en vingers.

Dit alles is behoorlijk confronterend en heeft grote impact op mensen die deze ervaring hebben beleefd. Maar het is ook leuk en soms zelfs lachwekkend om anderen te zien worstelen en stuntelen. Het is daarom ook heel geschikt voor kinderen.

.

“Het is toch niet zo dat je al deze symptomen tegelijk hebt, als je MS hebt?” Deze vraag stelde de dertigjarige man op bijgaande foto, die is uitgedost met allerlei attributen uit de MS Experience Toolkit. Hij moet teleurgesteld worden. De MS-patiënt heeft namelijk nog meerongemakken, zoals blaasproblemen, moeilijkheden met darmen en ontlasting, pijn, spasmen en spierkrampen op allerlei plekken in het lijf, en een niet te onderschatten chronische, dus nooit aflatende vermoeidheid. Deze problemen kunnen echter niet worden nagebootst met de MS-toolkit.

Kom langs om meer inzicht te krijgen! Alle deelnemers krijgen een drankje en wat lekkers aangeboden. Er is geen lunch.

De instuif is op zaterdag 29 februari 2020 van 13.30 tot 16.00 uur bij Cordaan (Amstelveenseweg 308, 1076 CS Amsterdam).

Je hoeft je niet aan te melden.

Verslag themamiddag MS en pilates/bekkenbodemstabilisatie

Op zaterdag 30 november heeft Rosa Hol, fysiotherapeut, bekkenfysiotherapeut en Pilatesdocent, ons informatie gegeven over  Pilates en bekkenbodemstabilisatie. We gingen ook zelf aan de slag met allerlei oefeningen. Onze lachspieren werden niet vergeten.

Hieronder vind je haar presentatie met veel interessante informatie, oefeningen en verwijzingen naar websites. Ook heel nuttig voor degene die niet aanwezig kon zijn.

Maak individuele afspraak voor huisbezoek brandweer

Op zaterdag 5 oktober heeft George van der Pijl, (ex)brandweerman Amsterdam-Amstelland, verteld over brandpreventie tijdens de themamiddag MS en brandpreventie. Het was erg interessant. Voor een beoordeling van uw thuissituatie en advies op maat kunt u een individuele afspraak met de brandweer maken.

Maak een afspraak. Voor gratis advies en rookmelder.

Hier vind je zijn presentatie:

Presentatie Brandpreventie 5 oktober 2019

Verslag themamiddag MS en fysiotherapie met presentatie MS-loket

Op zaterdag 22 juni 2019 vond de themamiddag MS en fysiotherapie met presentatie van het MS-loket plaats. Het was een leuke en zeer leerzame middag. Marc Rietberg (paramedisch manager Amsterdam UMC, locatie VUmc) heeft ons veel over bewegen verteld en de problemen die patiënten daarbij ervaren. Madelon Fennet (fysiotherapeut Sport Medisch Centrum Amsterdam) heeft o.a. met filmpjes de praktijk laten zien. Tot slot heeft Freke Kloosterboer (beleidsadviseur Nieuw Unicum, projectleider MS-loket) het MS-loket gepresenteerd. Via telefoonnummer 0800-1066 kunnen mensen met MS en hun naasten bij het MS-loket terecht met vragen over deze ziekte.

In de beweegrichtlijnen vindt u meer informatie over bewegen:

 

Verslag themamiddag MS en Chi Kung

Op zaterdag 8 september werd bij Cordaan de themamiddag MS en Qi Gong (soms ook Chi Kung genoemd) gehouden. Er waren ongeveer 10 deelnemers en na een heerlijke lunch beet Dinand het spits af met een inleiding over hoe Qi Gong is ontstaan en waarop het is gebaseerd. Enkele thema’s uit de duizenden jaren oude Chinese cultuur zoals het Taoïsme, Yin en Yang energie en de vijf elementen werden kort toegelicht. “Verslag themamiddag MS en Chi Kung” verder lezen