Themamiddag MS en Pilates-bekkenbodemstabilisatie, zaterdag 30 november, vanaf 13.00 uur

In veel fysiopraktijken in de stad wordt Pilates als bewegings- en revalidatiemethode aangeboden. Daarnaast zijn er ook veel ‘gewone’ Pilatesstudio’s. Pilates is een zogenoemde zachte bewegingsmethode die op elk niveau aangepast kan worden en die – volgens de laatste wetenschappelijk review (zie: artikel msard-journal) – kan leiden tot verbeterde fysieke functies en een positief effect op het ervaren van vermoeidheid.

Het is niet bewezen beter dan andere fysieke therapieën, maar is wel adequater dan gewone, algemene oefenprogramma’s, omdat zowel regelmatige als meer matige activiteit de vermoeidheid kan verminderen. Bovendien kan het kracht, balans, mobiliteit en darm- en blaasfunctie verbeteren. De intensiteit van Pilates is goed af te stemmen op wat voor jou passend, dus matig is. Omdat de methode Pilates in kleine groepen wordt gedaan, kun je zelf de regelmaat bepalen.

Nieuwsgierig geworden?
Op deze twee filmpjes zie je meer: MS en pilates of Warming up Pilates

Tijdens de themamiddag krijg je informatie door Rosa Hol over Pilates en gaan we zelf ook aan de slag, zodat je kunt uitproberen of het een bewegingsmethode is die bij je past. Rosa Hol is fysiotherapeut, bekkenfysiotherapeut en Pilatesdocent.

Voorafgaand aan de themamiddag is er van 13.00 tot 14.00 uur een lunch, die gratis is voor de deelnemers en hun partner of begeleider.

Locatie:  Cordaan, Olympisch Kwartier.                                                                      Amstelveenseweg 308,   1076 CS Amsterdam

Aanmelden:
Om aan de themamiddag deel te deelnemen, kun je je vóór 25 november 2019 opgeven bij Esther Lof (tel. 020.7744944. Of via e-mail: info@msvnamsterdam.nl). Geef dan ook aan of je komt lunchen of niet.

Maak individuele afspraak voor huisbezoek brandweer

Op zaterdag 5 oktober heeft George van der Pijl, (ex)brandweerman Amsterdam-Amstelland, verteld over brandpreventie tijdens de themamiddag MS en brandpreventie. Het was erg interessant. Voor een beoordeling van uw thuissituatie en advies op maat kunt u een individuele afspraak met de brandweer maken.

Maak een afspraak. Voor gratis advies en rookmelder.

Hier vind je zijn presentatie:

Presentatie Brandpreventie 5 oktober 2019

Verslag themamiddag MS en fysiotherapie met presentatie MS-loket

Op zaterdag 22 juni 2019 vond de themamiddag MS en fysiotherapie met presentatie van het MS-loket plaats. Het was een leuke en zeer leerzame middag. Marc Rietberg (paramedisch manager Amsterdam UMC, locatie VUmc) heeft ons veel over bewegen verteld en de problemen die patiënten daarbij ervaren. Madelon Fennet (fysiotherapeut Sport Medisch Centrum Amsterdam) heeft o.a. met filmpjes de praktijk laten zien. Tot slot heeft Freke Kloosterboer (beleidsadviseur Nieuw Unicum, projectleider MS-loket) het MS-loket gepresenteerd. Via telefoonnummer 0800-1066 kunnen mensen met MS en hun naasten bij het MS-loket terecht met vragen over deze ziekte.

In de beweegrichtlijnen vindt u meer informatie over bewegen:

 

Verslag themamiddag MS en Chi Kung

Op zaterdag 8 september werd bij Cordaan de themamiddag MS en Qi Gong (soms ook Chi Kung genoemd) gehouden. Er waren ongeveer 10 deelnemers en na een heerlijke lunch beet Dinand het spits af met een inleiding over hoe Qi Gong is ontstaan en waarop het is gebaseerd. Enkele thema’s uit de duizenden jaren oude Chinese cultuur zoals het Taoïsme, Yin en Yang energie en de vijf elementen werden kort toegelicht. “Verslag themamiddag MS en Chi Kung” verder lezen