Themamiddag MS en cannabis

Nu de vakantie voorbij is, is het weer tijd voor een interessante themamiddag. En wel op zaterdag 16 september, zoals altijd in de ruimte van Cordaan aan de Amstelveenseweg.

We beginnen om 13.00 uur, uiteraard met een lunch. Wanneer alle heerlijks is verorberd, komt een medewerker van de Transvaalapotheek in Den Haag ons uitgebreid vertellen over werking en gebruik van medicinale cannabis. Deze apotheek bereidt het cannabisolie-extract zelf. Er wordt hier uitleg over gegeven en je hoort ook hoe je het een en ander kunt bestellen.

Als je je alvast een beetje wilt inlezen, kan dat op https://www.transvaalapotheek.nl/cannabis/.
De informatie duurt ongeveer een uur.

In het tweede uur demonstreert Jürgen – die zelf MS-patiënt is – hoe de cannabis-vaporizer gebruikt wordt. Lees verder “Themamiddag MS en cannabis”

Themamiddag Adviesbureau Reade en Revasport

Op zaterdag 1 juli worden we weer bij het oude vertrouwde Cordaan aan de Amstelveenseweg voor een themamiddag verwacht. Het thema van die middag is Casemanagement Begeleiding bij Wmo-vragen door Adviesbureau Reade en aangepast sporten bij Revasport.

Illustratie: Michael Jansen

We beginnen zoals altijd om 13.00 uur met een smakelijke lunch. Van 14.00 tot 14.45 uur geven Emma Pondmand en Dominique Leddy van Adviesbureau Reade een presentatie over Casemanagement Begeleiding bij Wmo-vragen (Wet maatschappelijke ondersteuning). Ze kunnen je vragen beantwoorden over welke voorzieningen je kunt aanvragen en eventuele hulp die ze jou bij het aanvragen van voorzieningen kunnen geven. De begeleider helpt je bij situaties of zaken die je lastig vindt, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van een woningaanpassing, scootmobiel of huishoudelijke hulp. Zie ook https://reade.nl/files/adviesbureau-reade.pdf.

Dan houden we een kwartiertje pauze, waarna Sam Peeters van Revasport komt vertellen over het hoe en wat van aangepast sporten. Zie ook https://revasport.nl/ Lees verder “Themamiddag Adviesbureau Reade en Revasport”

Themamiddag muziek en dans

Op zaterdag 15 april a.s. is er weer een themamiddag. Zoals gebruikelijk bij Cordaan aan de Amstelveenseweg. De middag gaat deze keer over muziek en dans, daar word je toch blij van?! We beginnen om 13.00u met een lunch, die vast weer heel lekker en gevarieerd zal zijn. De themamiddag is van 14.00 tot 16.00 uur.

Na de lunch geeft Ruud van der Wel van de stichting My Breath My Music een inleiding. Deze stichting verzorgt muzieklessen voor mensen met een – soms zeer zware – lichamelijke beperking. De bijzondere instrumenten die worden gebruikt, zijn door de stichting zelf ontwikkeld. Ruud zal ons er alles over vertellen. En Dinand Brummelhuis uit onze eigen MS-groep zal een demonstratie met zijn speciale saxofoon geven.

Lees verder “Themamiddag muziek en dans”

Verslag themamiddag Visuele Klachten bij MS

Op 11 maart jl. gaf Fleur van der Feen een themamiddag over visuele klachten bij MS in Cordaan. Zij is neuropsychologe en is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit onderzoek is gebleken dat visuele klachten moeilijk worden herkend of erkend. Bij een goede screening van deze klachten worden ze makkelijker bespreekbaar en kan er beter worden doorverwezen naar bv. een ergotherapeut. Bij de Rijksuniversiteit Groningen wordt grondig onderzoek gedaan naar visuele klachten bij MS. Om deze gegevens te verkrijgen is er o.a. samenwerking met de MS vereniging door middel van focusgroepen, interviews en vragenlijsten. Het was een interessante themamiddag.

Verslag themamiddag MS en stamceltransplantatie (HSCT)

Op zaterdag 12 november 2022 hebben wij de themamiddag MS en stamceltransplantatie (HSCT) georganiseerd. Sprekers waren Dr. Ir. Bram Platel en Dr. Ellen Kramer van de Stichting MS in beeld (Stichting MS in beeld).

    

Om het beloop van MS uit te leggen heeft Bram verteld over het ‘lekkende zwembad’-model. Dit model illustreert de interactie tussen terugvallen en constante progressie. Met dit model is de invloed van MS-medicatie duidelijk uit te leggen. Meer informatie over dit model geeft dit filmpje van de Stichting MS in beeld (youtube/beloopMS) en in dit beknopte filmpje wordt het model in een paar minuten uitgelegd (youtube/model lekkend zwembad)

Hierna heeft Bram verteld over het belang van MS-medicatie, de verschillende MS-medicijnen, de beperkingen hiervan en de afweging. Dit is ook het onderwerp van dit filmpje (youtube/MSmedicatie).

Na de pauze heeft Ellen over de HSCT-behandeling verteld. De dia’s van haar presentatie zijn hier (MSvereniging Amsterdam_121122) terug te vinden. Ook over dit onderwerp hebben zij een filmpje gemaakt (youtube/HSCT). Lees verder “Verslag themamiddag MS en stamceltransplantatie (HSCT)”

Verslag themamiddag ‘Leef! met MS’

Op zaterdag 26 maart 2022 was de themamiddag ‘Leef! met MS’. Nathalie Wilmsen en Mirjam Blijleven van Voeding leeft hebben een boeiende en leerzame interactieve sessie gegeven over leefstijl, voeding & MS. Aan het einde van de sessie hadden ze nog een leuke verassing in petto.

In september start een nieuwe groep Leef! met MS. Dit is een uniek, online groepsprogramma van 24 maanden waarbij je aan de slag gaat met voeding, ontspanning, beweging en slaap. Via deze link kun je je aanmelden voor het programma.

Verslag themamiddag MS en hulpmiddelen

Op zaterdag 30 oktober 2021  vond de eerste themamiddag plaats na ruim een jaar coronastilte. Tijdens de themamiddag MS en hulpmiddelen vertelden 4 sprekers over verschillende hulpmiddelen.

Chiel van der Stelt vertelde over de mogelijkheden die bestaan op het gebied van hulpmiddelen en het verlenen van service vanuit zijn ervaringen in zijn eigen bedrijf (Van der Stelt, zorgmiddelen en homeservice, zie: Van der Stelt). Lees verder “Verslag themamiddag MS en hulpmiddelen”

Verslag themamiddag MS en pilates/bekkenbodemstabilisatie

Op zaterdag 30 november heeft Rosa Hol, fysiotherapeut, bekkenfysiotherapeut en Pilatesdocent, ons informatie gegeven over  Pilates en bekkenbodemstabilisatie. We gingen ook zelf aan de slag met allerlei oefeningen. Onze lachspieren werden niet vergeten.

Hieronder vind je haar presentatie met veel interessante informatie, oefeningen en verwijzingen naar websites. Ook heel nuttig voor degene die niet aanwezig kon zijn.

Maak individuele afspraak voor huisbezoek brandweer

Op zaterdag 5 oktober heeft George van der Pijl, (ex)brandweerman Amsterdam-Amstelland, verteld over brandpreventie tijdens de themamiddag MS en brandpreventie. Het was erg interessant. Voor een beoordeling van uw thuissituatie en advies op maat kunt u een individuele afspraak met de brandweer maken.

Maak een afspraak. Voor gratis advies en rookmelder.

Lees verder “Maak individuele afspraak voor huisbezoek brandweer”

Verslag themamiddag MS en fysiotherapie met presentatie MS-loket

Op zaterdag 22 juni 2019 vond de themamiddag MS en fysiotherapie met presentatie van het MS-loket plaats. Het was een leuke en zeer leerzame middag. Marc Rietberg (paramedisch manager Amsterdam UMC, locatie VUmc) heeft ons veel over bewegen verteld en de problemen die patiënten daarbij ervaren. Madelon Fennet (fysiotherapeut Sport Medisch Centrum Amsterdam) heeft o.a. met filmpjes de praktijk laten zien. Tot slot heeft Freke Kloosterboer (beleidsadviseur Nieuw Unicum, projectleider MS-loket) het MS-loket gepresenteerd. Via telefoonnummer 0800-1066 kunnen mensen met MS en hun naasten bij het MS-loket terecht met vragen over deze ziekte.

In de beweegrichtlijnen vindt u meer informatie over bewegen: