‘Haltehulp’ in GVB app voor reizigers met mobiliteitsbeperking

Reizigers kunnen vanaf 3 maart de toegankelijkheid van haltes vooraf checken via Haltehulp; een nieuwe functie op de GVB-app. Haltehulp is speciaal ontwikkeld voor reizigers met een mobiliteitsbeperking en die reizen met een hulpmiddel.

Haltehulp is een eerste stap in het persoonlijker maken van reisadvies voor reizigers die afhankelijk zijn van een hulpmiddel. Zij kunnen een persoonlijk reisprofiel instellen zodat ze precies kunnen zien welke haltes voor hen toegankelijk zijn en via welke haltes zij het beste kunnen reizen. Resultaten zijn op de Gappie app zichtbaar op de stadskaart/plattegrond (In de Buurt) of als onderdeel van vertrektijden. Haltehulp is vooraf uitgebreid getest met veldwerk, gebruikerstests en interviews met mensen die reizen met een hulpmiddel.

Valys: Aanvullend Openbaar Vervoer buiten Amsterdam

Er zijn 3 vormen: Valys Basis, Valys begeleid en Valys vrij.

Valys Basis is er voor sociaal-recreatieve uitstapjes buiten uw regio. U kunt Valys gebruiken als u verder reist dan 5 OV-zones of 25km vanaf uw woonadres.

Valys Begeleid is vervoer van deur tot deur met taxi en trein (2e klas) onder begeleiding. Valys Begeleid is er voor mensen die naast met de taxi, ook met de trein willen en kunnen reizen. Een Valys Reisassistent helpt u van de taxi naar de trein (en omgekeerd). En in de trein maakt u gebruik van het Valys Reismaatje. Dit is een soort telefoon waarmee altijd bekend is waar u bent en waarmee u direct contact kunt leggen met Valys als u hulp nodig heeft. Valys Vrij is vervoer van deur tot deur met taxi en trein, waarbij u zelfstandig met de trein reist.

Met Valys Vrij heeft u meer keuze en grotere vrijheid om zelfstandig te reizen. Met Valys Vrij kunt u op alle treinstations instappen, uitstappen of overstappen. Heeft u NS Reisassistentie nodig, dan kunt u alleen van de stations gebruikmaken waar deze service geboden wordt. Dit zijn meer dan 100 stations.

Zie voor meer informatie: https://www.valys.nl/

OV-begeleiderskaart

Kunt u door een ziekte of beperking niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kan een begeleider met een OV-begeleiderskaart gratis met u meereizen.

Voor welk openbaar vervoer geldt de OV-begeleiderskaart?

  • in de trein, bus, tram en metro in Nederland, België en Luxemburg;
  • in sommige regiotaxi’s;
  • op sommige veerdiensten.

Lees verder “OV-begeleiderskaart”