Een dagje naar de camping

Onlangs werd mijn vriendin op een camping geconfronteerd met een afgesloten invalidentoilet, die daar als opbergkast dienst deed. Tot mijn verbazing ontplofte ze niet van woede toen de campingbeheerder in een paar woorden liet blijken echt helemaal niets te begrijpen van invalidentoiletten, of waarom deze überhaupt bestaan.
Toen ik mijn vriendin later vroeg waarom ze niet tegen deze campingbeheerder was ingegaan, zei ze die mooie dag niet te willen verpesten. De kans dat een discussie met die man een goed gevoel zou opleveren achtte zij bijzonder klein. De campingbeheerder leek haar weinig empathisch. Zijn gebrek aan begrip was te groot om in één discussie te overbruggen.
Veel mensen met MS hebben een beperkte energie. Een groot deel daarvan gaat op aan dagelijkse beslommeringen, WMO-perikelen en ander noodzakelijk kwaad. De vraag is waar je ’s avonds nog een goed gevoel over hebt. Waar je, moe maar voldaan, lekker op kunt slapen. Dat zijn de krenten in de pap. Deze moet je koesteren. Soms kun je ervoor kiezen om dingen niet te doen, zoals discussiëren met een campingbeheerder.
Toch hoop ik dat deze man ooit tot andere inzichten komt en mijn vriendin, of ikzelf, een volgende keer wel energie en tijd hebben om de discussie aan te gaan. Want het zou de wereld een beetje mooier maken.

Me Too

Me Too betekent voor mij: aandacht vragen voor iets wat ten onrechte wordt verzwegen. Een publiek geheim. Soms komt iets uit je onderbewuste naar boven wat je dwars zit. In mijn geval gebeurde dat door een noodkreet van de Roma die aandacht (erkenning) vroegen voor de Zigeunervervolging tijdens de dodenherdenking. De Zigeunervervolging kwam iets later op gang dan de Jodenvervolging, maar was verder vrijwel hetzelfde. Zigeuners zouden volgens de rassenleer van de Nazi’s van nature asociaal en crimineel gedrag vertonen.

Gehandicapten behoorde niet tot een specifiek ras. Deze mensen werden niet zozeer ergens schuldig aan bevonden, maar de Nazi’s vonden het te duur om voor hen te zorgen. De oplossing werd gevonden in slot Hartheim, anders dan de naam doet vermoeden een kille plek. Hartheim was het eerste van in totaal zes ‘euthanasie’ centra waar mensen met een zware lichamelijke en/of geestelijke handicap werden omgebracht. Er werden tests op hen uitgevoerd, onder anderen met koolstofmonoxide. Zo werd de basis gelegd voor de gaskamers in concentratiekampen. “Me Too” verder lezen

Wonderpil

Een wonderpil bestaat niet. Tenminste, dat dacht ik altijd totdat ik op Google keek. Er bestaan wel degelijk wonderpillen tegen kaalheid, overgewicht, verslaving en tal van andere problemen. En het mooie is dat wonderpillen online besteld kunnen worden, zonder doktersrecept. Wat is het toch fijn dat oplossingen altijd binnen handbereik zijn in deze mooie, nieuwe wereld.

Helaas wordt de werking van dit soort pillen vooral onderschreven door degenen die belang hebben bij de verkoop van de pillen. T “Wonderpil” verder lezen