Gemengde gevoelens

‘We are never prepared for what we expect.’
~ James Michener

Mijn rijbewijs is niet verlengd. Ik kan en mag geen auto meer rijden sinds 30 april jongstleden. Een paar maanden daarvoor had ik mijn auto al verkocht, want vond het gezien mijn achteruitgang echt niet meer verantwoord. Ik heb me toen niet ten volle gerealiseerd hoe belangrijk die auto was voor mijn welzijn. Het was winter, koud en nat. Vlak daarna kwam de COVID-19 lockdown. Ik ging toch nergens heen. Na verloop van tijd stagneerde mijn loopvermogen zo ernstig dat ik zelfs in mijn eigen buurtje nergens meer naar toe kon.

Mijn huisarts, medisch pedicure, kapper, bakker, slager, drogist, bloemist en buurtrestaurant Drovers-Dog, waren ‘ineens’ allemaal buiten bereik, hoewel toch echt op loopafstand (ca. 300 m.). Ik bleef stiekem toch vaker dan gedacht de kleine boodschappen met de auto te doen. Ik kom mijn huis niet meer uit! De laatste 5 jaar was mijn levensruimte al onvoorstelbaar klein geworden, nu is het minuscuul.

Ik kan mij alleen nog (buiten) verplaatsen aan de arm van een vriend(in), mijn ouders of met mijn zus. Aan de ene kant (rechts) een arm en aan de linkerhand mijn stok. Alleen over straat met stok of rollater is levensgevaarlijk geworden. Ik ben single en heb zelfredzaamheid en onafhankelijkheid hoog in het vaandel staan. Overbodig te zeggen dat ik niet zo afhankelijk wil zijn van anderen.

Lang verhaal kort; ik heb een scootmobiel aangevraagd! “Gemengde gevoelens” verder lezen

Pasta etcetera…. met zomerse recepten!

Er bestaan veel misverstanden over pasta en de bereiding ervan. First things first. Zelf gemaakt pasta is niet per se lekkerder dan de gedroogde variant. En laten we eerlijk zijn pasta uit een pakje is vele malen sneller te bereiden, de extra tijd is beter benut aan het bereiden van de saus of aan het bedenken van een nieuwe originele combinatie van heerlijkheden. Laat je creatieve culinaire zelf haar gang gaan in de keuken.

Bereiden pasta

Kook de pasta in ruim water en in een grote pan. Belangrijk omdat na het toevoegen van de pasta het niet te lang mag duren voordat het water weer kookt. De pasta moet ook ruim van elkaar kunnen bewegen c.q. ‘zwemmen’. Voeg zout pas toe wanneer het water kookt. En laat het scheutje olijfolie maar achterwege. Olie drijft op water, het komt niet in aanraking met de pasta en het zorgt er dus ook niet voor dat de pasta minder kleeft. Houdt niet blindelings de kooktijd aan die op de verpakking aangegeven staat. “Pasta etcetera…. met zomerse recepten!” verder lezen

Quarantaine

Een kort berichtje van mij.  Geen inspiratie. Alles lijkt zo vreselijk onbelangrijk in het licht van deze pandemie. Bizar, surreëel, krankzinnig en toch voorspeld. (Ted Talk Bill Gates ’15, Obama december ’14, Pandemic docu).

Ik zit, terwijl ik dit schrijf, op dag 27 van mijn quarantaine. Home alone.  Godzijdank zou ik zeggen.

Ondertussen mis ik wel mijn regelmatige afspraken met mijn kapper (eens per 2 weken), pedicure (1x per maand) en fysio (1 x per week) en uiteraard mijn uitjes met vrienden & familie; naar de bios, het theater, restaurants, de kroeg, op visite, diners, etc.

Ik verveel me echter niet. Ik ben een nieuwsjunkie (kranten & praatprogramma’s in overvloed), verder kijk ik veel Netflix en Videoland en ik verslind boeken. Ik doe oefeningen in huis met behulp van mijn rollator (steun) en steps op de onderste treden van de trap. De boodschappen worden bezorgd (zoals altijd). Ik heb digitaal contact met vrienden; lokaal, in Zuid-Afrika en in The US. En ik maak me zorgen over de gevolgen van COVID-19 wereldwijd op zo ongeveer alles.

Houd vol allemaal! Stay Safe!

Madelon

Niet teveel over nadenken

Weer moeten inleveren qua onafhankelijkheid, vrijheid en leefwereld. Beperking en aanpassingsvermogen zijn wel voortdurend terugkerende thema’s bij MS. Ik heb onlangs mijn auto verkocht. No big deal zal je zeggen. Toch ligt het stiekem iets anders.

Mijn rijbewijs gaat NIET verlengd worden in het voorjaar van 2020, de eigenlijke kwestie. Om het winteronderhoud en de APK te omzeilen heb ik haar alvast verkocht; mijn bijna antieke, knalrode baby Mercedes. Het scheelt ook een paar maanden wegenbelasting & verzekering. Bovendien werd het eerlijk gezegd ook TE gevaarlijk. Het was bijna niet meer te doen. Ik zou het mezelf nooit vergeven als … Kortom een verstandig besluit maar wel onomkeerbaar. “Niet teveel over nadenken” verder lezen

Baa, ting, klap, beng, tsjin, boem en toem

Op de cursus RGM – Ronnie Gardiner Methode – maken we rare geluiden en slaan we op onze benen. Ja, echte dijenkletsers, we lachen wat af. En dat allemaal in een poging nieuwe verbindingen te maken tussen onze linker- en rechter hersenhelft. Ronduit hilarisch.

Het is de bedoeling dat we verschillende dingen tegelijk doen, waarbij we meerdere gebieden in de hersenen stimuleren. En dat heeft heel wat voeten in de aarde. De methode is dan ook ontwikkeld door een drummer, Ronnie Gardiner, en drummers gebruiken tegelijkertijd beide voeten en beide handen. De benamingen die we roepen zijn klanknabootsingen van drumgeluiden.

Links is ook nog ‘s rood en rechts is blauw. Een klap op je linkerdij heet ‘baa’ en wordt aangegeven met een half rood ‘haltertje’ dat naar links wijst:

“Baa, ting, klap, beng, tsjin, boem en toem” verder lezen

Een destructieve vicieuze cirkel

(geschreven met mist in mijn hersenen en een niet optimaal werkende oogzenuw – dubbelzien)

De laatste tijd bevind ik me – in een door mezelf gecreëerde – vicieuze cirkel. Of is het toch een stap terug in het ziekteproces van MS? Who knows?

Moe, pijn, beurs, kapotte hiel, spasmen dus beweeg en loop vooral minder (zeker met schoenen aan). Doordat ik minder beweeg/loop word ik nog stroever. Bij de minste of geringste inspanning ben ik doodmoe (douchen, aankleden, afwas, koken, etc). Ik val eerder & vaker, gevolg nog meer pijn. Ik zie tegen alles – in mijn agenda- op als een berg. Ik zeg veel af. Dus, kortom, beweeg ik weer minder. Ik doe het hoognodige in huis en voor de rest kan ik de moed en de energie niet opbrengen. Ik ga ook nauwelijks de deur nog uit, zeker niet alleen. Dat probeer ik te vermijden. (Boodschappen worden bezorgd). Ik ben erg goed geworden in het ‘omzeilen’.  “Een destructieve vicieuze cirkel” verder lezen