Instuif: Hoe voelt MS eigenlijk precies? 29 februari

Laat je gezin, familie, vrienden, kennissen, of wie dan ook, tijdens de inloop op zaterdag 29 februari zelf ervaren wat je als MS-patiënt voelt en/of ervaart. Tijdens die middag kunnen de deelnemers alle onderdelen uit de MS Experience Toolkit uitproberen. Deze zijn zodanig samengesteld dat je voor heel even (ook) bepaalde symptomen van MS ervaart. Zo kunnen de deelnemers lopen met flippers aan, zodat het gevoel van een klapvoet ontstaat, dus slecht optillen van een voet of voeten. Of een duikbril waarvan de glazen met vaseline zijn ingesmeerd, waardoor zichtproblemen ontstaan. Ook kunnen deelnemers medicijnen uit een potje peuteren, of een baby verschonen, met handschoenen aan. Met als gevolg verminderd gevoel en coördinatie in handen en vingers.

Dit alles is behoorlijk confronterend en heeft grote impact op mensen die deze ervaring hebben beleefd. Maar het is ook leuk en soms zelfs lachwekkend om anderen te zien worstelen en stuntelen. Het is daarom ook heel geschikt voor kinderen.

.

“Het is toch niet zo dat je al deze symptomen tegelijk hebt, als je MS hebt?” Deze vraag stelde de dertigjarige man op bijgaande foto, die is uitgedost met allerlei attributen uit de MS Experience Toolkit. Hij moet teleurgesteld worden. De MS-patiënt heeft namelijk nog meerongemakken, zoals blaasproblemen, moeilijkheden met darmen en ontlasting, pijn, spasmen en spierkrampen op allerlei plekken in het lijf, en een niet te onderschatten chronische, dus nooit aflatende vermoeidheid. Deze problemen kunnen echter niet worden nagebootst met de MS-toolkit.

Kom langs om meer inzicht te krijgen! Alle deelnemers krijgen een drankje en wat lekkers aangeboden. Er is geen lunch.

De instuif is op zaterdag 29 februari 2020 van 13.30 tot 16.00 uur bij Cordaan (Amstelveenseweg 308, 1076 CS Amsterdam).

Je hoeft je niet aan te melden.

DansPark

Danslessen van DansPark zijn speciaal voor mensen met een chronische bewegingsbeperking door o.a. Parkinson, MS of reuma. In de danslessen van DansPark werk je aan conditie, souplesse, kracht, houding en balans. Partners of naasten zijn ook welkom bij de lessen om het plezier van samen dansen te ervaren.

Alle DansPark-docenten hebben, naast hun kennis en ervaring van dans, een aanvullende opleiding gevolgd bij Stichting Dance for Health. Voor meer informatie, zie: DansPark of neem contact op met Dido Mirck (06-28 93 16 93) of Marjolein Palthe (06-16 24 56 95). “DansPark” verder lezen

Meld je nu aan voor de training voor mantelzorgers van mensen met MS

Na maanden hard werken is de training klaar die speciaal bedoeld is voor partner-mantelzorgers van mensen MS. Daarom gaan we nu op zoek naar mantelzorgers die mee willen doen aan één van de drie pilottrainingen in Noord- en Zuid-Holland.

Van belang hierbij is dat mantelzorger en patiënt elkaars partner zijn. De training richt zich op het herkennen van en omgaan met cognitieve problemen. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de kwaliteit van leven van zowel de mantelzorger als de partner met MS. “Meld je nu aan voor de training voor mantelzorgers van mensen met MS” verder lezen

Start een actie: zamel statiegeldbonnen in voor de MS Vereniging

Onze regio Amsterdam e.o zou heel graag extra inkomsten uit sponsoring of giften hebben. Van dit geld kunnen wij nieuwe activiteiten organiseren zoals bijvoorbeeld een dagje Artis, MS-café of extra activiteiten tijdens Wereld MS dag.

Jij kunt hierbij helpen! Ga naar jouw supermarkt en vraag of je naast de flessenautomaat een box mag neerzetten waarin mensen hun statiegeldbon kunnen doneren t.b.v. de MS Vereniging. Deze poster kun je hierbij ophangen. Een actie van een week levert zo al snel € 100,- op.

Voor het opsturen van posters of meer informatie mail Esther Lof (info@msvnamsterdam.nl).

Contactmiddagen in 2020

Iedere eerste zaterdag van de maand tussen 14.00 en 16.00 uur is er een contactmiddag waar mensen met MS elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Ook in 2020 zijn er contactmiddagen. Kom gezellig langs om te kletsen onder het genot van een kopje koffie of thee en een koekje. Neem je partner, vriend of vriendin gerust mee.

De contactmiddagen in de eerste helft van het jaar zijn op de volgende data:  7 maart, 4 april, 2 mei en 6 juni.  

Onze contactmiddagen zijn in: Onbeperkt Oost, Timorplein 8, 1094 CB Amsterdam

Voor vragen neem contact op met Houdine Beekhuis (hc.beekhuis1959@gmail.com).