Eenzaamheid

Eenzaamheid vind ik het ergste aan de Corona crisis, dat mensen in een sociaal isolement terechtkomen. Natuurlijk zijn er de ondernemers die geheel buiten hun schuld in de financiële problemen komen en de mensen in de zorg die met gevaar voor eigen leven proberen het leven van anderen te redden. Ik hoop dat ze de erkenning en steun krijgen die ze verdienen. Deze crisis doet ons beseffen dat dat we alleen gezamenlijk Corona de baas kunnen blijven.
Helaas hebben de maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen ervoor gezorgd dat mensen die afhankelijk waren van enkele sociale contacten er alleen voor kwamen te staan. In het ergste geval alleen overleden. Natuurlijk overviel Corona ons allemaal en was ingrijpen nodig. Ook als dat betekende dat samenkomsten en ontmoetingen zoals de MSVN contactmiddag niet meer mogelijk waren. Deze moeilijke tijd heeft ons geleerd om oplossingen te vinden. Werken vanuit huis en ontmoetingen online hadden ook tot resultaat dat de files verdwenen en het milieu werd ontzien.
Er is veel mogelijk maar het blijft een uitdaging om ook mensen te bereiken die nu niet goed worden bereikt, door de Corona maatregelen of omdat ze bijvoorbeeld digibeet zijn. Hier ligt de echte uitdaging, om bij een nieuwe crisis eenzaamheid te voorkomen. Helaas heb ik in mijn eigen netwerk meegemaakt wat de Corona crisis met (in mijn geval oude) mensen kan doen. Eenzaamheid gun ik niemand en moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

Dinand