Wonen in Amsterdam voor mindervaliden: de (rol)stoeldans

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach, bekend van het boek ‘Uitgewoond’, noemt de volkshuisvesting in Amsterdam een “meedogenloze stoelendans”. Hoe zit het met de woningen voor mindervaliden? Ooit bouwden woningbouwverenigingen de zogenaamde MiVa-woningen, de zijn verspreid door de hele stad. Sinds 20 jaar verkopen de woningcorporaties deze sociale huurwoningen echter om elders woningen te bouwen. Inmiddels worden ook rolstoelwoningen verkocht.

     

Zo’n woning heeft bij de gemeente een zogenoemd ‘vinkje’ en wordt alleen toegewezen aan iemand met een indicatie voor een rolstoelwoning. De voorraad rolstoelwoningen blijkt echter dynamisch; corporaties kunnen deze ook verkopen.

De Stichting Cliëntenbelang, die zich onder meer inzet voor chronisch zieken, vindt dat er geen rolstoelwoningen mogen verdwijnen. Toch gebeurt dat. Corporaties zeggen dat ze nieuwe huizen bouwen met het geld dat ze verdienen met de verkoop van woningen. Rolstoelgeschikte woningen op ‘populaire locaties’ worden door corporaties regelmatig verkocht als ‘aantrekkelijke benedenwoning’. Ze brengen veel op. De woning kan vaak uitgebouwd worden in de tuin. Dit levert interessante winst op bij doorverkoop.
Wat doen de corporaties? Worden er wel meer rolstoelwoningen bijgebouwd? Zo’n woning is duur: één rolstoelwoning kost evenveel als zo’n 3 à 4 sociale huurwoningen. Recentelijk verkocht corporatie de Alliantie zo’n rolstoeltoegankelijke woning in de Lizzy Ansinghstraat 58 hs. De corporatie heeft twee rolstoelwoningen in Amsterdam Noord gebouwd, maar het netto resultaat is dat er slechts één woning bijgekomen is! Zonder de verkoop waren er 3 rolstoelwoningen geweest!

Actiegroep Niet Te Koop (zie: NietTeKoop) voert al meer dan 6 jaar campagne tegen de verkoop van sociale woningen. Een aantal van de verkochte woningen was rolstoelgeschikt of zou rolstoelgeschikt gemaakt kunnen worden. Wethouder Laurens Ivens, uit het college 2018-2022, wilde dat onderzoek gedaan werd naar het ombouwen van benedenwoningen tot rolstoelwoningen. In de praktijk constateert de actiegroep Niet Te Koop dat dit niet gebeurt. De één na de andere geschikte benedenwoning gaat in de verkoop.

Boudewijn Rückert

Foto’s: Lizzy Ansingstraat 58 en Adrichemstraat 15