Verslag webinar sport en bewegen OLVG

Afgelopen januari heeft de afdeling revalidatie van het OLVG een webinar gegeven over sporten met MS. Na een introductie van Dr. Nynke Kalkers, neuroloog met MS als aandachtsgebied, volgden vier onderwerpen met als thema Multipele Sclerose en sport: Ernest Wouda, neuroloog in het OLVG, sprak over Multipele Sclerose en Sport. Daarna volgden revalidatiearts Bart Dekker en fysiotherapeut Josta de Vries van Reade over de behandeling van MS-patiënten. Tot slot vertelde MS-ervaringsdeskundige Jonas Hoving van de stichting MoveS dat hij in 2022 met een team van 38 mensen met MS de Mont Ventoux heeft beklommen en naar aanleiding hiervan ruim €23.000 heeft opgehaald ten gunste van een MS-vrije wereld.

De belangrijkste conclusies van het webinar zijn: Patiënten met MS zijn gebaat bij bewegen. Sport heeft namelijk een positief effect op verschillende gebieden, zoals verbetering van spierkracht en uithoudingsvermogen, reductie van vermoeidheidsklachten, verminderen van valrisico en behoud van mobiliteit. Ook zijn er aanwijzingen dat sport de kans op schubs kan verminderen, dat het een positief effect op de stemming kan hebben – minder kans op depressie – en eveneens een positief effect heeft op het cognitief functioneren.

In principe zijn de meeste sporten geschikt, niets is verboden, maar individuele aanpassingen en begeleiding zijn wel noodzakelijk. Er zijn geen aanwijzingen voor nadelige effecten. Ook bij warmte-intolerantie is aanpassen van activiteiten en intensiteit geboden. Het sportadvies luidt: bewegen, zwemmen en koelen. En ten slotte: ‘Use it or lose it!’. Wil je positieve effecten blijven zien, dan moet je blijven bewegen! (bron: Onderzoek VUmc: Onderzoek naar intensief trainen bij progressieve MS)

Als je sportactiviteiten wilt onderzoeken of (weer) oppakken, eventueel aangepast, dan kun je terecht bij het sportloket van Reade. Ook kun je terecht bij msnetwerkamsterdam. Een andere tip is het Freeze lab om af te koelen.

Als algemeen advies werd nog de Nationale Beweegrichtlijn 2017 meegegeven:
● Bewegen is goed, meer bewegen is beter
● Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen.
● Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel
● Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen
● En: voorkom veel stilzitten

De presentaties van het webinar vind je hier: Presentaties webinar 10 januari 2023

Amber te Velde