Black Friday

De pepernoten zijn de winkel nog niet uit of de commercie heeft al iets nieuws gevonden: Black Friday! Altijd nieuwsgierig tik ik Black Friday in op Google, en jawel, de laptops, televisies en mobieltjes met ongekende kortingen vliegen me om de oren. Google heeft het goed aangepakt want zij bepalen welke aanbieding bovenaan staat op mijn oude, maar nog steeds goed functionerende laptop. Als ik iets aanklik betaalt iemand daar geld voor.

Maar hoeveel laptops of mobieltjes heeft een mens nodig? Wie laat zich nog gek maken door de zoveelste commerciële hype in deze toch al zo dure decembermaand? Bestelt de Sint ook online of betaalt hij nog steeds het liefste met klinkende munt? Ziet hij door de bomen het bos niet meer?

Wat mij het gelukkigst zou maken is gezondheid. En ik moet zeggen, als ik dat in Google intyp regent het geen aanbiedingen. Gezondheid is niet te koop. Nou ja… Ook in de gezondheidsbranche wordt grof geld verdiend, dat weten we allemaal. Maar voor een goede gezondheid moet ook aan minder worden gedacht. Minder alcohol, niet roken en minder calorieën. Dat is het algemene advies voor een betere gezondheid. Natuurlijk kan daarmee niet iedere aandoening worden genezen. Maar het geeft wel mogelijkheden om zelf wat te doen. Want je gezondheid kun je niet uit handen geven. Ook je geestelijke gezondheid telt mee. Hoe kun je zin geven aan je leven, iets positiefs bijdragen aan de wereld? Dit zijn vragen die altijd terugkomen en die bepalen hoe je in het leven staat. Naar mijn mening zijn mobieltjes en laptops daar, net als de zorgrobot, op zijn best hulpmiddelen bij. Echt gezellig wordt het pas als mensen elkaar liefde en aandacht geven. Daarom wens ik iedereen een gezellige Kerst, samen met familie en naasten.

Dinand Brummelhuis