Technologische hulpmiddelen voor mensen met handbeperkingen

Met je stem de tv aanzetten, de lamellen dichtdoen of ’s avonds het licht aandoen. Ruud van Zuijlen doet dat al jaren zo, omdat hij door de ziekte Multiple Sclerose (MS) zijn handen niet meer goed kan gebruiken. Op zijn initiatief is er nu de website Technologische-hulpmiddelen. De website bevat veel informatie over hulpmiddelen voor mensen met (ernstige) handbeperkingen.

De nieuwe website helpt mensen op weg bij het vinden van geschikte hulpmiddelen, via categorieën zoals omgevingsbesturing, mobiliteitsbesturing, computeraanpassingen en smartphonebediening.

Ruud experimenteert al jaren met apps om onafhankelijker door het leven te kunnen gaan. Eerst nog met handbediening, totdat zijn handfunctie zo achteruitging dat dat niet meer lukte. Inmiddels is hij overgestapt op spraakaansturing met Siri, de spraakassistent van Apple.

Juliëtte, echtgenote van Ruud, vertelt: “We hebben veel gehad aan de toegankelijkheidsfuncties van Apple die gebruikt kunnen worden bij fysieke beperkingen, gehoorstoornissen, blind- en slechtziendheid (zie: Toegankelijkheidsfuncties Apple ). Deze functies zijn ook beschikbaar voor Android besturingssystemen. In de Apple Homekit, die alle slimme apparaten in de woning aanstuurt, hebben we een lijstje favorieten gemaakt. Wat je het meest doet, zet je vooraan, zodat je minder hoeft te zoeken. We hebben ook veel geautomatiseerd. Zo gaan de gordijnen een half uur na zonsondergang automatisch dicht.”

Dit artikel is gebaseerd op dit artikel van Cliëntenbelang: Artikel technologische hulpmiddelen handbeperkingen.

Foto Ruud: Zonderms