Zeven weken later

In een recente nieuwsbrief vertelde ik dat ik zou beginnen met het programma Exercise Pro MS: zestien weken lang drie keer per week trainen om te zien of ik, als vrouw met secundair progressieve MS, fysiek vooruit zou gaan. Inmiddels ben ik zeven weken bezig en vorige week heb ik een controle-krachtmeting gehad.

Voor de zekerheid een korte uitleg over Exercise Pro MS. Het is een promotieonderzoek in de VU van bewegingswetenschapper Arianne Gravesteijn. Het programma is opgezet om te zien of fysieke training een positief effect heeft op mensen met een progressieve vorm van MS, zowel primair als secundair. Het onderzoek is opgedeeld in drie keer zestien weken, gelardeerd met in totaal vier metingen. Eerst een nulmeting op allerlei apparaten om te zien hoe sterk je op dat moment bent, zonder enige specifieke training. Dan zestien weken ‘gewoon doorleven’ zoals altijd. Dan volgt een meting om te zien hoe sterk je na die eerste zestien weken bent. Pas daarna begint de training, die bestaat uit zes oefeningen op een soort sportschoolapparaten, die je in de VU of onder leiding van een fysiotherapeut bij jou in de buurt doet. Elke oefening wordt drie keer herhaald, waarbij de zwaarte geleidelijk wordt opgevoerd. Dat doe je zestien weken lang, twee keer per week. En één keer per week doe je dezelfde oefeningen ook nog eens thuis, maar dan een beetje aangepast met een soort elastieken. Zo heb ik de afgelopen weken doorgebracht.

Vorige week heb ik een tussentijdse krachtmeting in de VU gehad, waaruit blijkt dat ik op alle fronten sterker ben geworden. Niet zo vreemd natuurlijk, na zes weken trainen. Maar als wetenschapper moet je dat natuurlijk netjes aantonen. De rest van de zestien weken maak ik nu af. Dan volgt de eindmeting in de VU en zestien weken daarna is er een meting om te zien of de vooruitgang standhoudt. Al met al is er dan bijna een jaar verstreken.

Ik moet zeggen dat ik het twee keer in de week trainen bij de fysio vlak bij mijn huis wel leuk vind. Geregeld kom ik daar dezelfde mensen tegen die met hun eigen training bezig zijn. Toch een soort extra sociaal leven in de buurt, naast mijn gewone sociale leven. De onderzoekster, Arianne Gravesteijn, zoekt nog steeds mensen met een progressieve vorm van MS die willen meedoen. Neem gerust contact met haar op. Zoek op internet naar Exercise Pro MS en je vindt haar.

Annelies Konijnenbelt